Funguje levná čistička vzduchu?

14.06.2021

Na českém trhu je množství různých čističek vzduchu, které jsou k dispozici za širokou škálu cen. Je obtížné dešifrovat, kterou koupit. Může být lákavé spokojit se s levnou čističkou vzduchu, zvláště když je propagována marketingovými přísliby. V závislosti na typu implementované technologie může čistička vzduchu zásadně zlepšit kvalitu ovzduší, způsobit malé nebo žádné rozdíly v kvalitě ovzduší nebo dokonce zhoršit kvalitu ovzduší.

Je důležité si uvědomit, že pro odstranění částic jsou zapotřebí různé filtrační technologie oproti tomu, jaké technologie je potřeba k filtraci plynů a chemikálií.

Levné technologie pro odstraňování částic

Existuje několik typů technologií čištění vzduchu prodávaných veřejnosti k odstraňování částic v interiérech.

Syntetické vzduchové filtry

Filtry ze syntetického vzduchu používají ke zvýšení „lepivosti“ filtru; nabitá média obsahují syntetická vlákna s elektrickým nábojem.

Tato vlákna však časem ztrácejí náboj, protože částice se „nalepí“ na filtr a filtr se příliš „načte“. Účinnost se tak ve skutečnosti dramaticky snižuje, protože filtr je „přetížen“ částicemi a snižuje se lepivost.

Elektronické čističe vzduchu

Elektronické čističe vzduchu používají k zachycování částic elektrostatickou přitažlivost. Ionizátory generují ionty, které se shlukují k částicím znečištění přenášeným vzduchem a dodávají jim náboj. Náboj způsobí, že se částice připojí k okolním povrchům, jako je sběrná deska v zařízení nebo k blízkým stěnám nebo nábytku. Dokonce i čističky vzduchu, které kombinují ionizátory s filtry nebo „deskami“ na čištění vzduchu, mohou uvolnit tisíce nabitých částic do místnosti.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) varuje, že čističe vzduchu vytvářející ionty mohou zvýšit riziko usazování částic do plic. Zařízení na výrobu iontů mohou také produkovat ozon jako vedlejší produkt.

Ionizátory

Podobně jako elektronické čističe vzduchu, ionizátory (také nazývané iontové generátory) používají k čištění vzduchu nabité ionty. Elektronické čističe vzduchu obsahují sběrné desky, ionizátory jednoduše posílají nabité ionty do vzduchu.

Ionty se připojují k částicím ve vzduchu, takže se nabijí. Tento náboj způsobí, že se částice spojí s většími částicemi a stanou se příliš těžkými, aby zůstaly ve vzduchu. Tyto částice se mohou přilepit na okolní povrchy, jako jsou stěny a nábytek – ale bohužel, také včetně plic.

Hybridní čističe vzduchu

Tato zařízení používají ionizační i syntetické filtry. Nejprve hybridní čističky vzduchu ionizují částice znečišťující vzduch. Poté ionizované „nabité“ částice procházejí filtrem a „ulpívají“ na vláknech ve filtru. Výše uvedená varování týkající se ionizovaných částic však stále platí.

Ultrafialové záření (UV)

Některé čističky vzduchu používají k ozařování vnitřních znečišťujících látek technologii ultrafialového (UV) světla, ačkoli UV záření znečišťující látky ze vzduchu neodstraňuje.

Ultrafialové germicidní záření (UVGI) je určeno k ozařování virů, bakterií a spor plísní. Tento proces má zabíjet „zárodek“ a ponechat částice ve vzduchu. Bakterie a spory plísní jsou však často odolné vůči UV záření.

I když jsou tyto kontaminující látky „usmrceny“, protože nejsou filtrovány, mohou se stále ukládat v plicích nebo jiných částech těla. To je způsobeno skutečností, že UV neodstraňuje částice ze vzduchu

Mechanické čističe vzduchu

Je prokázáno, že technologie mechanické filtrace vzduchu významně snižuje vzdušné částice z vnitřního prostředí.

Mechanická technologie používá k zachycení vzdušných částic síťový filtr, obvykle tkaný ze skla nebo speciálních syntetických vláken. Při průchodu vzduchu filtrem se zachycují velké částice, které se nemohou dostat skrz otvory ve vláknech. Malé částice se k materiálu sítě připojují zachycením (částice se drží na vláknu), nárazem a difúzí.

V této kategorii jsou vysoce účinné filtry částic (HEPA) a HyperHEPA. Mechanická filtrace je nejbezpečnější a nejúčinnější metoda pro odstranění částic ve vzduchu.

Vysoce účinný filtr ve formě částic (HEPA)

Zkratka „HEPA“ znamená High Efficiency Particulate Arrestance, typ vzduchového filtru, který byl původně navržen ve 40. letech 20. století na ochranu pracovníků vyvíjejících atomovou bombu. Filtr byl navržen tak, aby kontroloval drobné částice, které byly kontaminovány radiací. Filtry HEPA pracují v mechanických čističích vzduchu a jsou vyrobeny z náhodně uspořádaných mikroskelných vláken.

Filtry HEPA odstranit minimálně 99,97% částic o průměru větším než 0,3 mikronu, aby se kvalifikovaly jako HEPA. „HEPA“ proto označuje jak typ filtrační technologie, tak standard účinnosti.

Díky své vysoké účinnosti, spolehlivosti a prokázaným zkušenostem se technologie HEPA stala průmyslovým standardem pro filtraci částic v kritických prostředích, jako jsou laboratoře a nemocniční operační sály.

Neexistuje však žádný požadavek, aby byly čističky vzduchu pro domácnost testovány tak, aby splňovaly standardy HEPA. Mnoho výrobců uznává velký marketingový potenciál výrazu „HEPA“ a používá výraz „HEPA“ k promítání vysoce výkonného obrazu své čističky vzduchu. Problém je v tom, že neexistují žádné předpisy týkající se používání „HEPA“ při testování a označování výrobků. Jinými slovy, k testování nebo ověření požadavku HEPA není vyžadován žádný nezávislý orgán. Většina takzvaných filtrů „HEPA“ tedy není nezávisle testována!

Aby se spotřebitel ještě více zmátl, na trh vstupuje stále více typů tvrzení HEPA. Některé z tvrzení HEPA, kterým spotřebitelé čelí, zahrnují: True HEPA, HEPA-type, HEPA-like, HEPA-style a 99% HEPA.

Stručně řečeno, True HEPA se týká filtrů HEPA, které tvrdí, že zachycují 99,97% částic až do 0,3 mikronu. „True HEPA“ je marketingový výraz, jehož cílem je zajistit zákazníkům, že jejich filtry HEPA skutečně odpovídají standardům HEPA. Použití tohoto výrazu rovněž není regulováno. Filtry HEPA jsou křehké, takže neexistuje záruka, že filtr vyhovující standardům HEPA bude fungovat i po výrobě.

HEPA-type, HEPA-like, HEPA-style a 99% HEPA, jsou všechny dílčí verze toho, co skutečně představuje vzduchový filtr HEPA, a možná nikdy nebyly testovány. Kromě vlastního testování neexistuje způsob, jak zjistit, jak efektivní - nebo neefektivní - je filtr využívající jeden z těchto výrazů.

Některé takzvané filtry HEPA jsou vyrobeny z běžných syntetických vláken. Média ze syntetických vláken mají mnohem méně hustou strukturu a jsou mnohem méně účinné při zachycování částic než média ze skleněných vláken nebo speciálních syntetických vláken. Jiné filtry vydávané jako HEPA používají elektrostatické nabíjení částic nebo ionizaci.

Je třeba se vyvarovat technologií využívajících ionizaci, protože nabité částice mohou představovat zdravotní riziko. Nabíjení částic také způsobí, že se zachycovací deska rychle „načte“ a účinnost čističe vzduchu se během několika měsíců často sníží až o 50%.

Je „True HEPA“ skutečně zlatým standardem?

Nejlepším scénářem filtrů, které dosahují standardu HEPA, je filtrace částic až na 0,3 mikronu s účinností 99,97%.

Částice ve vzduchu jsou rozděleny do tří velikostí: hrubé (PM10), jemné (PM2,5) a ultra-jemné. Nejmenší částice – ultra-jemné - jsou nejhojnější (90% všech vzdušných částic) a nejnebezpečnější.

Ultra-jemné částice se pohybují od 0,1 mikronu až po 0,003 částice - nejmenší, jaké existují. Ultra-jemné částice jsou tak malé, že se po vdechnutí pohybují plicní tkání a přímo do krevního řečiště. Tyto nebezpečné částice jsou poté přenášeny krví, kamkoli cestuje, včetně všech hlavních orgánů - dokonce i mozku.

Ultra-jemné znečišťující látky představují zdravotní hrozbu, která je podceněna. Čističky vzduchu se soustředí pouze na splnění norem PM2,5. Ultra-jemné částice jsou však nejmenší, nejhojnější a nejnebezpečnější v našem prostředí, a je nezbytné, aby se standardy technologie čištění vzduchu zaměřovaly také na ně. Tam může pomoci technologie filtrace HyperHEPA.

Technologie filtrace HyperHEPA

Patentovaná filtrační technologie HyperHEPA od společnosti IQAir filtruje nebezpečné a vysoce hojné ultra-jemné částice až do velikosti 0,003 mikronů - to je desetkrát menší velikost, než virus a stokrát menší velikost částic, než ty, které dokáže zachytit HEPA filtr v nejlepším scénáři.

Filtrace IQAir HyperHEPA je testována a certifikována nezávislou laboratoří třetí strany, aby bylo zajištěno, že účinně filtruje ultra-jemné částice až na 0,003 mikronů.

Technologie pro odstraňování plynů, pachů a chemikálií

Na rozdíl od pevných částic se mohou atomy a molekuly, které tvoří plyny, v plynném stavu pohybovat vysokou rychlostí. Mají také menší průměr než částice - v průměru méně než 0,001 mikronu. Technologie určená k odstraňování plynů a chemikálií je zcela odlišná od technologie potřebné k filtrování částic.

Existují dva hlavní procesy, které odstraňují plynné znečišťující látky: adsorpce a chemisorpce. Je užitečné vědět, že „sorpce“ označuje proces, při kterém se jedna látka naváže na druhou, a „sorbent“ je látka, která může sorpcí shromažďovat molekuly.

Adsorpce je proces, při kterém atomy nebo molekuly ulpívají na povrchu materiálu známého jako adsorbent (zatímco absorpce je absorpce molekul kapalinou nebo plynem), tj. adsorbent a plyn jsou fyzicky spojeny dohromady. Množství plynů, které může adsorbent shromažďovat, je určité procento hmotnosti adsorbentu, v závislosti na konkrétním filtrovaném plynu.

Chemisorpce nastává, když molekuly plynu nebo páry chemicky reagují s materiálem sorbentu nebo s reaktivními látkami impregnovanými do sorbentu. K tomuto procesu dochází na povrchu chemického sorbentu a nedochází k adsorpci. Chemická reakce zanechává vodu a kyslík jako vedlejší produkty ve vzduchu.

Generátory ozónu jsou kategorií čističek vzduchu, které záměrně produkují ozon jako primární čisticí mechanismus. Ozon je reaktivní plyn obsahující tři atomy kyslíku a je primární složkou smogu. EPA uvádí, že při použití na úrovních, které nejsou nebezpečné, má ozon malý potenciál k odstranění látek znečišťujících ovzduší.

Vdechovaný ozon může dráždit výstelku dýchacího systému a způsobit kašel, tlak na hrudi a dušnost. Dlouhodobá expozice může způsobit nebo zhoršit astma a dokonce vést k předčasné smrti. Generátory ozónu jsou například v Kalifornii nezákonné.

Fotokatalytická oxidace (PCO):

Technologie PCO používá UV lampy a katalyzátor (látka, která vyvolává reakci), který reaguje se světlem. Nejběžnějším katalyzátorem používaným v zařízeních PCO je oxid titaničitý. Tyto čisticí prostředky jsou navrženy tak, aby ničily plynné znečišťující látky jejich změnou na neškodné vedlejší produkty.

Při použití oxidu titaničitého jako katalyzátoru se předpokládá, že zařízení PCO přeměňují škodlivé plyny na oxid uhličitý (CO2) a vodu. Běžná mylná představa o PCO je, že jsou účinnější než filtry s aktivním uhlím nebo jinými pevnými plyny. EPA však uvádí, že v současné době dostupné katalyzátory jsou proti škodlivým plynům neúčinné. Zařízení PCO také mohou jako vedlejší produkt produkovat škodlivý ozon a formaldehyd.

Levné materiály pro adsorpci

Zeolit je „plnivo“, které je podstatně levnější než aktivní uhlí. Mnoho čističek vzduchu v místnosti, které používají aktivní uhlí, také používá zeolit. Neexistují však spolehlivé vědecké důkazy, které by prokázaly, že zeolit odstraňuje jakoukoli plynnou sloučeninu lépe než speciální impregnované uhlíky.

Při čištění vzduchu se používají dva základní typy aktivního uhlí: z kokosové skořápky a uhlí.

Aktivní uhlí z kokosové skořápky je nízké kvality, levné a široce dostupné. Někteří alergici uvedli, že jsou alergičtí na prach z uhlíku z kokosových skořápek. Je také velmi měkký a má tendenci vytvářet prach během přepravy a někdy i během používání.

Ve srovnání s aktivním uhlím na bázi uhlí má uhlík z kokosových skořápek méně mikropórů, které jsou potřebné k odstranění pachů a chemikálií v koncentracích běžných v domácím prostředí.

Co funguje pro adsorpci?

Aktivní uhlí na bázi uhlí má neuvěřitelně velkou vnitřní povrchovou plochu a je účinnějším adsorbentem než aktivní uhlí vyrobené z kokosových skořápek. Ze čtyř hlavních typů uhlí (subbituminózní, bituminózní, lignitové, antracitové) má bituminózní uhlí nejširší rozsah obsahu uhlíku.

Stupeň aktivace

Zatímco vyšší stupně aktivace zvyšují adsorpční kapacitu aktivního uhlí při velmi vysokých koncentracích znečištění, ve skutečnosti snižuje jeho účinnost při odstraňování pachů a chemikálií při typických koncentracích nalezených v domácím prostředí. Je to proto, že čím vyšší je stupeň aktivace uhlíku, tím větší jsou póry. Jsou to však jen malé mikropóry, které odstraňují pachy a chemikálie v koncentracích, které se obvykle nacházejí v domácnostech.

Účinnost adsorbentu může být zvýšena, pokud je impregnován chemickými katalyzátory, jako je manganistan draselný.

Může být lákavé ušetřit a koupit levnou čističku vzduchu.

Otázkou je, jestli vaše zdraví a zdraví vašich blízkých stojí za riziko, že levná čistička vzduchu nejenže nevyčistí vzduch účinně, ale dokonce při čištění vypouští do vzduchu nežádoucí ionty, nebo ozón.

O IQAIR

IQAir je švýcarská technologická společnost se sídlem ve Švýcarsku. Od svého založení v roce 1963 je IQAir globálním lídrem v oblasti čištění vzduchu a působí ve více než 100 zemích po celém světě.

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.

Hyper_HEPA_filtrace


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít