Čističky vzduchu – způsoby čištění vzduchu, základní orientace při výběru

04.06.2019

Znečištění ovzduší ve vnitřních prostorách je 2 – 5 krát větší, než venku. Ultra-jemné pevné částice PM2,5 a PM1,0 a menší, mohou někdy putovat přímo až do plicních sklípků a jsou proto nejnebezpečnější. Prachové částice v průduškách a plicích škodí jednak samotným mechanickým zaprášením (mohou způsobit mrtvici, nebo infarkt), ale největším problémem je obsah jedovatých a rakovinotvorných látek v prachu, například arzenu, kadmia, chromu, niklu, olova nebo manganu a benzo(a)pyrenu. Karcinogenní benzo(a)pyren v ovzduší zásadně ovlivňuje zdraví až dvou třetin obyvatel v ČR. V porovnání čistoty ovzduší asi ve 30 velkých evropských městech z hlediska znečištění polétavým prachem je nejhorší město Praha.

Nejedná se pouze o běžné látky znečišťující ovzduší v domácnostech, jako jsou prach, domácí mazlíčci, pyly, spory plísní, ale také velké množství chemikálií, jako je například výpary z lepidel, které se používají při výrobě nábytku, výpary z nátěrů, barviv a plastů. Tyto vzdušné pevné a plynné částice mohou vyvolat alergické reakce a záchvaty astmatu, ale také způsobit zdravotní problémy, jako jsou respirační onemocnění a rakovina.

Při výběru správné čističky vzduchu se tedy zaměřte na velikosti odfiltrovaných ultra-jemných částic. Více než 90% všech vzduchem přenášených částic nalezených v domácnostech a kancelářích je menší než 0,3 mikronů. Účinná čistička vzduchu umí odfiltrovat malé částice až do velikosti 0,003 mikronů. Čím menší velikosti částic umí čistička vzduchu odfiltrovat, tím lépe pro vaše zdraví! Stejně tak důležitá je filtrace plynných chemikálií.

Čističky vzduchu byly speciálně navrženy tak, aby řešily problém znečištění vnitřního vzduchu pomocí různých technologií čištění vzduchu.IQAir čistička vzduchu

Čističe vzduchu s filtry

Čističky vzduchu, které používají filtry, jsou navrženy tak, aby nasávaly znečištěný vzduch, procházely filtrem nebo řadou filtrů a uvolňovaly čistý vzduch zpět. Hlavním principem tohoto typu čističky vzduchu je čištění vzduchu podle velikosti, odstranění různých znečišťujících látek v různých typech filtrů.

Nejčastěji používané filtry jsou:

Předfiltry

Předfiltry fungují jako první obranná linie pro čističku vzduchu. Odstraňují největší znečišťující látky, jako jsou vlasy, srst, prach a některé pyly. Bez předfiltru se hlavní filtr (který je obvykle HEPA filtrem) rychleji opotřebovává, což má za následek častější a drahé výměny hlavního filtru během celého roku.

Filtry HEPA – ultra-jemné částice

Filtry částic HEPA (High Efficiency Particance Arrestance) jsou schopny odfiltrovat 99,97% znečišťujících částic, jako jsou pyly, plísně, prachové roztoče a další, které mají velikost do 0,3 mikronů. Více než 90% všech vzduchem přenášených částic nalezených v domácnostech a kancelářích jsou však menší než 0,3 mikronů. Tyto ultra-jemné vzdušné částice až do velikosti 0.003 mikronů odfiltruje IQAir HyperHEPA® filtrace s garantovanou účinností více než 99,5%.

To je 100krát menší velikost částic, které odstraní běžné technologie filtrace vzduchu a 10krát menší než viry. Filtr HEPA není určen k odstranění kouře, pachů a těkavých organických sloučenin.

Filtry s aktivním uhlím

Aktivní uhlí je speciálně vyráběno při vysokém teple, aby se stalo extrémně porézním a poskytlo mu velkou povrchovou plochu pro zajištění maximální absorpce těkavých chemikálií na molekulárním základě. Póry s molekulovou velikostí na filtrech s aktivním uhlím mají vysokou absorpční a chemickou vazbu. Tyto dvě vlastnosti je činí vysoce účinnými při zachycení znečišťujících látek, které jsou schopny projít filtry HEPA, jako jsou chemické emise, plyny, tabákový kouř a další pachy. Proto se filtry HEPA a uhlíkové filtry nejlépe používají společně.

Čističky vzduchu bez filtru

Čističe vzduchu bez filtru nepoužívají žádný typ filtru ani filtrační systém. Místo toho spoléhají na čištění různých typů technologií. Tyto technologie se často používají ve spojení s filtrovanými čističi vzduchu pro zvýšení jejich účinnosti.

Vzduchové ionizátory

Ionizátor vzduchu je typ čističky vzduchu, který čistí vzduch s použitím negativních nebo pozitivních iontů. Uvolňuje velmi vysokou koncentraci těchto iontů, které se váží na látky znečišťující ovzduší, které jsou obvykle neutrální, takže mají buď negativní nebo kladný náboj. Jakmile jsou nabity, přitahují se k povrchům nebo jiným polutantům s opačným nábojem. Když se drží na sobě, stávají se příliš těžkými, aby zůstaly ve vzduchu a usazují se na podlaze nebo na stěnách, které se mají vyčistit nebo vysát později. Ionizátory jsou účinné při odstraňování běžných látek znečišťujících ovzduší v domácnosti, ale často mají problémy s odstraňováním kouře, těkavých organických sloučenin a jiných pachů. Další nevýhodou je, že ionizátory mají tendenci produkovat malé množství ozonu, když jsou spuštěny. Je známo, že ozon způsobuje bolest na hrudi, kašel a podráždění hrdla i při nízkých hladinách.

Elektrostatické čističe / elektrostatické čističe vzduchu

Elektrostatický odlučovač funguje téměř stejně jako ionizátor vzduchu s výjimkou toho, že má elektricky nabité desky, které jsou schopny shromažďovat látky znečišťující ovzduší. Aby tyto desky zůstaly účinné, je nutné je pravidelně čistit. Pokud v těchto sběrných deskách nechají nahromadit velké množství částic, mohou se někdy tak pevně spojit s kovovými deskami, že k jejich úplnému vyčištění může být zapotřebí důkladného praní. Kromě toho produkuje také malé množství ozonu a oxidů dusíku. Je známé, že i malé množství ozonu je škodlivé.

Generátory ozónu

Generátory ozónu jsou populární - i když velmi kontroverzní - čističky vzduchu, které se používají k čištění vzduchu. Ozon uvolňovaný generátory ozonu má tři atomy kyslíku, z nichž jeden se může sám odstranit a pak se znovu připojit k polutantům. Pak dochází k chemické reakci, která činí tyto vzdušné znečišťující látky neškodnými. Studie však bohužel ukázaly, že látky produkované chemickou reakcí ozonu se znečišťujícími látkami mohou být ve skutečnosti škodlivější než samotné vzdušné znečišťující látky. Několik studií uvedlo, že proto, aby ozon účinně odstranil znečišťující látky a zabil vzdušné bakterie a viry, musí uvolnit jeho vyšší koncentraci stanovené limity. Kromě toho je použití generátorů ozonu v malých uzavřených prostorách nebezpečné, protože ozon ve vysokých koncentracích může způsobit několik zdravotních problémů a vyvolat záchvaty astmatu.

Termodynamická sterilizace

Čističky vzduchu, které využívají termodynamickou sterilizaci (TSS) k čištění vzduchu, také rychle získávají na popularitě, protože vyžadují malou údržbu, nevydávají žádný hluk a při používání nevytvářejí žádné škodlivé látky. Tyto modely fungují tak, že dovolují znečištěnému vzduchu procházet čističem vzduchu procesem konvekce (proudění). Vzduch prochází keramickým jádrem čističky vzduchu s mikro-kapilárami, které se zahřejí na 200 ° C. Tvrdí se, že tímto procesem se spálí 99% bakterií, virů, roztočů, spor plísní a hub. Je důležité vědět, že čističky vzduchu, které používají TSS, ve skutečnosti neodstraňují ani nezachycují žádné vzdušné částice. Spotřebiče jsou díky tepelnému zpracování spíše neškodné. Čističe vzduchu, které používají systém TSS, navíc vyžadují delší dobu čištění vzduchu, protože nejsou použity žádné sací ventilátory. Jednou z výhod TSS v čističkách vzduchu je však to, že jsou schopny výrazně snížit hladiny ozonu v životním prostředí.

Ultrafialové zánětlivé záření (UVGI)

Ultrafialové germicidní světla se již dlouho používají k odstranění mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry, plísně a houby. Pracují tak, že poškozují genetický materiál těchto mikroorganismů, což je činí neschopnými je reprodukovat a zcela eliminovat v procesu. Tento typ technologie čištění vzduchu se nejčastěji nachází v nemocnicích a laboratořích, kde je zásadní hygienické prostředí. Hlavním problémem UV světla je, že je také škodlivý pro plasty, lidskou pokožku a oči, což znemožňuje použití s ​​lidmi v okolí. Nedávný vývoj v technologii čištění vzduchu však umožnil použití UVGI světel ve stropních svítidlech způsobem, který způsobuje ozáření vzduchu v blízkosti stropu. Systémy jsou navrženy tak, aby velmi málo UV světla proniklo do obsazené části místnosti. Stejně jako u technologie TSS, UVGI také nesměřuje částice k jejich odstranění. Existuje několik faktorů, které ovlivní účinnost systémů UVGI, jako je intenzita UV záření, doba trvání ozáření, vlhkost, cílový organismus a další faktory. Na rozdíl od ionizátorů a čističů vzduchu TSS, které vyžadují malou až žádnou údržbu, vyžadují UVGI čisticí prostředky své UV žárovky vyměňované ročně, což může být nákladné.

Čističe fotokatalytické oxidace (PCO)

Další objevující se technologií v oblasti čištění vzduchu je fotokatalytická oxidace (PCO). PCO čističe také používají UV světlo k reakci s katalyzátorem (obvykle oxid titaničitý - Ti02). Reakce je schopna oxidovat bakterie, viry, plísně, houby, pachy a těkavé organické sloučeniny. Oxidace rozkládá znečišťující látky do neškodných molekul oxidu uhličitého a vody, což vzduch čistí. Čističe PCO jsou vynikající při odstraňování plynných znečišťujících látek, jako jsou pachy a těkavé organické látky. Nicméně, jako TSS a UVGI, PCO čističe nejsou určeny k zachycení nebo odstranění pevných ultra-jemných a jemných částic znečišťujících látek. Jejich UV žárovky je také třeba vyměňovat ročně. Kromě toho mají čističe PCO často vysoké komerční náklady.

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít