Na velikosti vzdušných částic záleží! Většina vzdušných částic jsou menší jak 0,1 mikronů a jen málo čističek vzduchu je dokáže odfiltrovat.

15.05.2020

IQAir HyperHEPA technologie dokáže odfiltrovat ty nejmenší vzdušné částice, co existují. Obyčejné HEPA filtry však dokážou odfiltrovat jen velikosti vzdušných částic 0,3 mikronů a větší. Ultra-jemné částice jsou malé částice o velikosti 0,003 – 0,1 mikronů. 90% všech vzdušných částic jsou právě tyto malé částice. Tyto částice vdechujeme a ty se nám pak uloží do plic, kde pronikají tkání a dále přímo do krevního oběhu. Odtud se pak mohou dostat do kteréhokoli vnitřního orgánu lidského těla.

Viry 0,005 – 0,3 mikronů

Stejně jako bakterie, viry jsou organismy, které šíří vzdušné nemoci, od těch nejmírnějších, jako je běžná rýma, až po vážné nemoci, jako je Covid 18, nebo SARS skrz kašel, kýchání až po nesprávně udržovanou ventilaci.

Tabákový kouř 0,01 – 1 mikronů

Vedlejší kouř z cigaret má vyšší koncentraci karcinogenů než hlavní vdechovaný kouř. A také má menší částice, než hlavní kouř což jim umožňuje proniknout rovnou do plic a odtud do tělesných buněk.

Saze 0,01 – 0,3 mikronů

Dlouhodobé vdechování městského vzdušného znečištění obsahující saze, zvyšuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční, říká hlavní studie publikované v New England Journal of Medicine v roce 2007.

Pet dander 0,1 – 25 mikronů

Pet dander jsou staré kousíčky kůže a a srsti našich domácích mazlíčků; jsou velmi malé a tak se mohou přichytit na našem oblečení, i když žádné domácí zvíře nevlastníme. Jsou všude: na podlahách, kobercích, stěnách, nábytku, lůžkovinách a dokonce i na stropech. Je to známý spouštěč alergie a astmatu.

Jemné částice – velikost částic 0,1 – 2,5 micronů – 9% všech vzdušných částic.

Prachové roztoče 0,2 – 25 mikronů

Prachové roztoče v domácnostech je celosvětově nejčastější příčinou symptomů alergie a astmatu. Prachové roztoče samotné nezpůsobují alergickou reakci, ale jejich trus je dráždivý pro citlivé osoby a může způsobit potíže s dýcháním. Daří se jim v teplém a vlhkém a tmavém prostředí: v matracích, kobercích, povlečení, polštářích a čalounění.

Bakterie 0,5 – 10 mikronů

Lidé mohou rozšiřovat bakterie ve vzduchu kašláním, nebo kýcháním, přenášet tak respirační (dýchací) nemoci a spouštěním symptomů u astmatiků. Bakterie také mohou růst uvnitř špatně udržovaných ventilačních systémů, které se pak šíří do vzduchu.

Domácí prach 1 – 100 mikronů

Domácí prach může zhoršovat sennou rýmu. Otevřením oken a dveří nebo jejich pootevřením může snížit riziko vzniku senné rýmy způsobené domácím prachem. V oblastech studeného klimatu lidé utěsňují i ty nejmenší skulinky, aby se studený vzduch nedostal do domu. V tomto případě je důležité řídit a spravovat prach a proudění vzduchu.

Hrubé částice – velikost částic 2,5 – 100 micronů – méně než 1% všech vzdušných částic.

Spóry plísní 8 – 80 mikronů

Plísně a houby se často objevují v našich domovech amůžeme je najít ve vzduchovodech našeho topného, nebo chladícího systému. Mají tendenci proudit v celém domě a tvořit nové kolonie tam, kde se usadí.

Pyly 10 – 100 mikronů

Jeden z nejběžnějších alergenů jsou pyly. Ovlivňuje nos, oči a ústa a způsobuje obtíže při dýchání. Pyly, které způsobují alergickou reakci jsou ze stromů, trávy a plevele.

Při výběru fungující čističky vzduchu se zaměřte na velikosti odfiltrovaných částic. Nemá smysl filtrovat pouze jemné částice a domácí prach, když je jich ve vzduchu pouze cca 10%.

www.cisticka-vzduchu-iqair.cz

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít