Znečištěné ovzduší má negativní dopad na průběh onemocnění COVID-19.

24.08.2020

Výzkum stále více ukazuje, že koronavirus je daleko infekčnější a nebezpečnější vůči těm, kteří jsou ovlivněni znečištěním ovzduší.

V roce 2003 vědci zjistili, že lidé vystaveni vyšším úrovním znečištění ovzduší měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou na SARS (virus podobný COVIDu-19 až z 80ti procent), jako lidé s menší expozicí. Lidé ve znečištěných oblastech měli úmrtnost 8,9% oproti 4,08% u lidí žijících v méně znečištěných oblastech.

Vědci se od té doby hlouběji zabývali tím, proč znečištění ovzduší může zvýšit riziko úmrtí způsobených infekcemi COVID-19 a jinými koronaviry. Průkopnická studie 2020 se zaměřila na tři buněčné receptory v plicích, které virus používá jako vstupy do plic: enzym ACE2 a proteiny DC-SIGN a L-SIGN.

Tyto receptory udržují vaše základní tělesné funkce tak, že normálně přeměňují aminokyseliny a cukry v palivo pro důležité procesy: ACE2 pomáhá regulovat krevní tlak, zatímco DC-SIGN a L-SIGN podporují reakce imunitního systému na nemoc.

IQAir čistička vzduchu

Při pohledu na to, jak plíce kuřáků reagovaly na infekce COVID-19, vědci zjistili, že receptory ACE2 v plicích kuřáků byly vůči infekcím COVID-19 zranitelnější než nekuřáci. Vědci také objevili, že poškození plic u kuřáků je velmi podobné poškození plic u lidí, kteří byli dlouhodobě vystaveni znečištění ovzduší.

Studie z roku 2019 v časopise Journal of American Medical Association zjistila, že pravidelné vystavení znečišťujícím látkám, jako je ozon, bylo jako denní kouření cigaret, pokud jde o to, jak ozon poškozuje plíce.

Dokonce i oblasti s relativně nízkou úrovní dlouhodobého znečištění ovzduší mohou být náchylné k vyšším rizikům závažných nebo smrtelných příznaků COVID-19 způsobených špatnou kvalitou vzduchu.

Tým vědců z Harvardu T.H. Chan School of Public Health chtěla zjistit, jak úzký je vztah mezi znečištěním ovzduší a koronavírusem.

Podívali se tedy na úmrtí COVID-19 a průměrné znečištění PM2,5 ve více než 3 000 amerických okresech, které představovaly 98% americké populace, a zjistily, že každé zvýšení PM2,5 o 1 mikrogram na krychlový metr (

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít