UV čistička vzduchu – informace, které je dobré vědět

10.09.2021

UV světlo neodstraňuje částice.  UV světlo nezničí částice jako PM2,5 a ultra-jemné částice (UFP), takže většina těchto nebezpečných znečišťujících látek stále prochází přímo do Vaší dýchací zóny.
Samotné UV světlo může do jisté míry deaktivovat infekční bio kontaminanty, jako jsou bakterie a viry - takže by to mělo fungovat také v čističce vzduchu?
Specifické mechanismy UV čištění vzduchu však nejsou tak účinné, jak by se mohlo zdát: bakterie a viry potřebují delší dobu vystavení UV záření, než budou dezinfikovány, často až několik hodin.
Vzduch často protéká UV čističkami vzduchu příliš rychle, než aby UV záření mohlo něco změnit.

Většina UV čističek vzduchu, které se prodávají jako bezpečné pro použití doma, generuje pouze nízké dávky UV světla a zabití ještě menšího množství bio kontaminantů může trvat ještě déle.
To znamená, že UV čistič vzduchu může zabít nebo deaktivovat infikované vzdušné nečistoty ze vzduchu v místnosti několik hodin nebo déle (za předpokladu, že někdo nekašle, nekouří nebo nedýchá a tím do vzduchu přidá ještě více infikovaných částic).
Stručně řečeno, UV čistička vzduchu může být schopna zachytit a zabít nebo deaktivovat několik tisíc těchto infikovaných částic, ale stovky nebo tisíce částic mohou zůstat ve vašem vzduchu několik hodin, než budou zabity, mohou být vdechovány a způsobovat infekce.

Pozor na UV čističky vzduchuNěkteré bakterie se mohou regenerovat a znovu vás infikovat.

Pokud jsou bio kontaminanty „zabity“ UV zářením, mohou mi přesto ublížit?
Krátká odpověď zde je ano.
Na rozdíl od typických čističek vzduchu UV čističe vzduchu ve skutečnosti neodstraňují z vašeho ovzduší bio kontaminanty, jako jsou viry a bakterie - inaktivují je při průchodu koncentrovanými UV paprsky, rozkládají molekulární vazby, které tvoří DNA těchto organismů, a zasílají inaktivovanou DNA zpět do vzduchu.
Bio kontaminanty jsou ale typicky UV zářením inaktivovány pouze částečně, s potenciálem návratu k životu - stav nazývaný životaschopný. V tomto stavu bio kontaminanty po expozici UV záření spí, ale mohou se po určité době „probudit“ a znovu se regenerovat, a to i při vysokých dávkách UV záření až do 300 mJ / cm2.
To znamená, že spousta infekčních částic bio kontaminantů se po průchodu ultrafialovým zářením vrací zpět do vzduchu - některé jsou inaktivované a neškodné, ale mnohé jsou stále aktivně infekční nebo se mohou znovu stát infekčními.
Většina UV čističek vzduchu používá k inaktivaci virů 40 mJ / cm2 UV světla o vlnové délce 0,254 mikronů. Viry však pro účinnou inaktivaci potřebují mnohem širší spektrum od 0,2 do 0,315 mikronů díky specifickým interakcím UV světla s různými proteiny virové DNA. Vyžadují také několik sekund expozice pro jakoukoli úroveň deaktivace.


Mnoho UV čističek vzduchu je také generátorem ozonu. Stejně jako ozon v zemské atmosféře reaguje s UV paprsky ze slunce, může světlo a teplo v některých UV čističkách vzduchu také generovat teplo, které promění volně plovoucí molekuly kyslíku (O a O2) a vody (H2O) na nebezpečnou hladinu přízemního ozonu (O3).
UV světlo může spálit pokožku a poškodit oči. I krátké vystavení UV záření může způsobit trvalé poškození kůže, očí a také rakovinu.
A stojí za zmínku, že částice ozonu používané v některých z těchto UV čističek vzduchu k nabíjení částic znečišťujících látek a jejich odstraňování ze vzduchu produkují přízemní ozon.
Tento typ ozónu může být extrémně toxický - i krátkodobá expozice může způsobit kaskádu respiračních příznaků a dlouhodobá expozice je spojena s mnoha smrtelnými zdravotními riziky.

V praxi většina UV čističek vzduchu nesplňuje požadavky na správnou vlnovou délku a expozici, aby vás dostatečně chránila před nejnebezpečnějšími viry a bakteriemi. Abyste skutečně odstranili bio kontaminanty ze vzduchu, potřebujete dokonalou bouři se správnou vlnovou délkou UV záření, dostatečnou dobu expozice a použití dalších technologií filtrace vzduchu pro čištění vzduchu UV.

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít