Návod na výběr správné klimatizace

31.10.2017

I podzim je vhodná doba na pořízení klimatizace, můžete si doma úsporně přitápět.

Promyslete si:

Mobilní nebo pevně instalovanou klimatizaci

Mobilní klimatizaci můžete libovolně přenášet podle toho kde ji zrovna potřebujete.

Druhá výhoda je, že ji můžete pořídit tam, kde pevnou klimatizaci neumístíte:například když nemáte kam umístit venkovní jednotku.

Pevně instalované klimatizace nabízejí především výrazně ekonomičtější provoz a protože se jedná o tepelná čerpadla vzduch-vzduch, umožňují nejen funkci chlazení, ale i vytápění.

Pevně nainstalovanou klimatizací můžete účinně klimatizovat v celém domě. Další výhody jsou čištění vzduchu, úspora energie, vzdálené ovládání přes internet.

Výkon

Je potřeba správně určit celkový výkon k dosažení komfortní teploty. Ten závisí na objemu prostoru (m3) místnosti, ve které chcete chladit nebo topit (většina jednotek je v podstatě tepelné čerpadlo). Mezi další faktory, které určují celkový výkon jednotky, patří velikost oken a jejich orientace na světové strany a použité stavební materiály (cihla, dřevo, beton atd.), jež mají odlišné izolační vlastnosti.

Výhodnější je se obrátit na firmu, která umí správně spočítat požadovaný výkon, klimatizaci namontovat a provádět pravidelný servis pro nejvhodnější tepelný komfort a k ušetření provozních nákladů.Klimatizace interiéru nemusí uškodit

Provoz a účinnost

Primárním provozním nákladem je v případě klimatizace příkon elektrické energie, který se spotřebovává na provoz kompresoru. Pro běžného uživatele je v tomto případě dobře uchopitelný údaj energetické třídy zařízení, podobně jako u jiných spotřebičů. Určitě nemá smysl volit jednotky, které nedosahují alespoň kategorie A+.

CHLADICÍ FAKTOR (EER - ENERGY EFFICIENCY RATIO)
Chladicí faktor (EER) vyjadřuje energetickou účinnost. Je to chladicí výkon jednotky dělený množstvím elektrické energie, která je pro dosažení tohoto výkonu zapotřebí (celkový příkon). Jinými slovy, čím je hodnota EER vyšší, tím vyšší je energetická účinnost.

TOPNÝ FAKTOR (COP - COEFFICIENT OF PERFORMANCE)
Topný faktor (COP) vyjadřuje energetickou účinnost. Je to topný výkon jednotky dělený množstvím elektrické energie, která je pro dosažení tohoto výkonu zapotřebí (celkový příkon). Jinými slovy, čím je hodnota COP vyšší, tím vyšší je energetická účinnost.

Nově se zavádí tzv. celoroční účinnost SEER (chlazení) a SCOP (topení) vypočítané dle výpočtové směrnice EN14825. Písmenko "S" znamená sezonní.

SCOP je tedy sezonní topný faktor, tedy číslo vypočtené z předpokládaného celoročního provozu (tj. včetně topení v květnu a září) 

Naproti tomu topný faktor je COP což je skutečný aktuální poměr výkon/příkon a je uváděn pro konkrétní podmínky (venkovní a vnitřní teploty - podle výrobců různých, tj. jde o ne příliš srovnatelná čísla) 

Instalace a záruka

Kvalitní instalace a následný servis je podstatný ke správnému provozu klimatizace. Vyberte si firmu, která má vlastní tým techniků, dlouholeté zkušenosti,  reference a mohou se prokázat potřebnými oprávněními, například registrací u Ministerstva životního prostředí. Nepodceňujte servis a záruku.

Další funkce klimatizace

Klimatizace se liší řadou přidaných funkcí, které ale ovlivňují celkovou cenu zařízení. Nejlevnější klimatizační jednotky mají ve standardním vybavení základní funkce a provozní režimy.

Některé další funkce klimatizací:

  • možnost napojení na systém chytrého domu
  • monitoring přes internet
  • program týdenního časovače
  • noční režim
  • automatické ovládání pohybu lamel a usměrnění distribuovaného vzduchu do místnosti
  • automatickým restartem při výpadku proudu
  • předehřátí a zamezení výfuku studeného vzduchu
  • dálkovým ovládáním
  • čištění vzduchu

Design

Klimatizace je samozřejmě nedílnou součástí interiéru a rozhodovat se tak budete i podle vzhledu a umístění. Z hlediska provedení vnitřní jednotky máte na výběr z následujících variant:

nástěnné jednotky (jde o nejběžnější řešení)

kazetové jednotky (instaluje se do stropního podhledu)

parapetové a podstropní jednotky (většinou se používají do podkrovních místností).

Design výše uvedených vnitřních jednotek představuje stále důležitější prvek při volbě klimatizace, jenž je v konečném důsledku příjemně sladěn s interiérem v místnosti.



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít