Mýty a fakta kolem čističek vzduchu.

02.06.2021

Ionizátory, ozónové čističky vzduchu, UV lampy ... jak si máme vybrat z mnoha tvrzení výrobců čističek vzduchu?

Trh domácích čističek vzduchu prošel mnoha změnami. Společně s těmito posuny se objevily zdánlivě průlomové pokroky ve filtračních technologiích, které se mohou zdát jako příští revoluce v čištění vzduchu.

Komu tedy důvěřovat? Pojďme se k tomuto odvětví postavit na základě faktů a zjistíme, co je za marketingem.

Co mám hledat v čističce vzduchu?

Než se budete moci podívat na některá pochybnější tvrzení o čističkách vzduchu kritickým okem, je nezbytné důkladně porozumět tomu, jak funguje dobrá čistička vzduchu.

1. Filtry HEPA jsou standardem tohoto odvětví.

Nejdříve nejdůležitější: co je filtr HEPA?

Vysoce účinné filtry částic (HEPA) zachycují vzduchem přenášené malé částice z pohybujícího se vzduchu pomocí hustého, náhodného uspořádání vláken. Filtry HEPA v podstatě využívají fyziku částic pohybujících se vzduchem, aby je vytlačily z proudu vzduchu. Jejich provoz je jednoduchý, ale velmi účinný a filtry HEPA jsou nyní standardní součástí téměř každého čističe vzduchu na trhu.

HEPA nyní funguje jako obecný pojem pro vzduchové filtry, ale HEPA filtry nadále filtrují 99,97% částic až do velikosti 0,3 mikronu.

Filtr HyperHEPA staví na modelu HEPA a vytváří ještě účinnější filtrační systémy. Mnoho výrobců, včetně IQAir, stavělo na modelu HEPA, aby vytvořilo ještě účinnější filtrační systémy. Patentovaný filtr IQAir HyperHEPA® je jedním z takových filtrů. Filtry HyperHEPA odstraňují 99,5% částic až do velikosti částic 0,003 mikronů, což je asi 100 krát méně, než je požadovaná velikost částic 0,3 mikronů. Při výběru správné čističky vzduchu se tedy zaměřte na velikosti odfiltrovaných ultra-jemných částic. Více než 90% všech vzduchem přenášených částic nalezených v domácnostech a kancelářích je menší než 0,3 mikronů.

Ultra-jemné pevné částice PM2,5 a PM1,0 a menší, mohou někdy putovat přímo až do plicních sklípků a jsou proto nejnebezpečnější. Prachové částice v průduškách a plicích škodí jednak samotným mechanickým zaprášením (mohou způsobit mrtvici, nebo infarkt), ale největším problémem je obsah jedovatých a rakovinotvorných látek v prachu, například arzenu, kadmia, chromu, niklu, olova nebo manganu a benzo-a-pyrenu. Karcinogenní benzo-a-pyren v ovzduší zásadně ovlivňuje zdraví až dvou třetin obyvatel v ČR. V porovnání čistoty ovzduší asi ve 30 velkých evropských městech z hlediska znečištění polétavým prachem je nejhorší město Praha.

2. Ne všechny čističky vzduchu jsou vyrobeny stejně.

Všichni výrobci HEPA čističek vzduchu vědí, že jejich filtry musí vyhovovat standardu HEPA. Dokonce i nováček, kupující čističku vzduchu věří, že HEPA = dobré řešení díky těmto dlouhodobým přísným pokynům kolem vzduchových filtrů. A teoreticky je to správné.

Dalším příběhem ale je, zda celková systémová účinnost čističky vzduchu splňuje požadavky HEPA. Ve skutečnosti většina čističek vzduchu HEPA není testována na celkovou účinnost.

Skrytým faktorem při filtrování je únik. Navzdory vysoké účinnosti mnoha HEPA filtrů nejsou konstrukce mnoha čističů vzduchu vzduchotěsné, což znamená, že nefiltrovaný vzduch prochází kolem HEPA filtru malými otvory, trhlinami a prostorem kolem samotného HEPA filtru nebo mezi rámem a pouzdrem čističe.

Přestože mnoho výrobců čističek vzduchu tvrdí, že jejich filtry HEPA odstraňují téměř 100% částic ze vzduchu, který jimi prochází, vyprávějí pouze část příběhu. V některých případech je skutečná účinnost celé konstrukce čističe vzduchu, s uváženým únikem, blíže k 80% nebo méně.

Někteří výrobci čističek vzduchu tento problém vyřešili návrhy, které jsou konstruovány tak, aby minimalizovaly nebo eliminovaly úniky. IQAir využívá patentované 3D utěsnění na hraně nože v drážce mezi rámem filtru a pouzdrem čističky vzduchu k zajištění plné účinnosti filtračních médií HyperHEPA.

3. Potřebujete odfiltrovat plyn?

Filtry HyperHEPA skvěle odstraňují částice ze vzduchu, ale navzdory jakýmkoli tvrzením, filtry HyperHEPA neodfiltrují plyny a pachy ze vzduchu. Na rozdíl od částic nejsou molekuly, které obsahují plyny, pachy a těkavé organické sloučeniny (VOC), pevné a budou se vznášet i přes nejhustší filtry HyperHEPA.

Zde fungují filtry s aktivním uhlím. Jak? Kusy uhlíkového materiálu jsou vystaveny vysoké koncentraci kyslíku. Na uhlíkovém povrchu se otevírá nespočet pórů, což značně zvyšuje plochu uhlíkového povrchu. V tomto okamžiku může půl kilogramu aktivního uhlí mít stejnou plochu povrchu jako 100 fotbalových hřišť! Vzduch prochází aktivním uhlím. Molekuly plynů, chemikálií a VOC jsou adsorbovány do uhlíkových pórů, což znamená, že se chemicky váží na rozsáhlou plochu uhlí.

Adsorpce aktivního uhlí je metodou filtrace plynů a chemických znečišťujících látek z emisí vozidel a procesů spalování.

Některé čističky vzduchu jsou navrženy tak, aby maximalizovaly aktivní uhlí v případě, že se potřebuje odfiltrovat plyn a chemikálie. IQAir GC MultiGas je postaven pro tento účel - GC MultiGas obsahuje asi 6 kg aktivního uhlí i impregnovaného oxidu hlinitého, což poskytuje více než 1200 fotbalových hřišť povrchu pro plyn a VOC molekuly, které se adsorbují.

Závěr:

Prvky dobré čističky vzduchu:

Médium HyperHEPA pro filtraci částic

Žádná netěsnost systému v důsledku utěsněného pouzdra filtru a čističe

Aktivní uhlí pro filtraci plynů a zápachu

Stejně důležité je vědět, čemu se vyhnout v čističce vzduchu.

Níže uvádíme několik kategorií čističek vzduchu, z nichž některé jsou velmi populární, ale mnohé z nich mají přehnané ambice ohledně čištění vzduchu.

Věda za jejich technologií nemusí být nutně nepřesná. Ve skutečnosti mají některé z těchto metod čištění vzduchu omezené schopnosti odstraňovat částice a jiné znečišťující látky ze vzduchu.

Neefektivnost a skryté hrozby ohledně vašeho zdraví by vás měly vést k opatrnosti.

Ionizátory vzduchu

Účelem ionizátorů je čistit vzduch vysíláním záporně nabitých iontů (aniontů), které přitahují pozitivně nabité částice znečištění (kationty), což způsobuje, že opustí vzduch a přilnou k povrchům, jako jsou stropy, stěny a nábytek.

Mnoho populárních čističů vzduchu používá ionizační technologii, také nazývanou negativní ionizace, jako centrální součást jejich provozu. Výzkum naznačuje, že ionizátory mohou pomoci zabránit šíření potenciálně infekčních plísní a bakterií ve sterilním prostředí, jako jsou zubní kliniky a nemocnice.

Ale existují dvě kritické nevýhody ionizace pro domácnost:

Ionizátory vás vzdušných nečistot nezbaví. Částice nabité zápornými ionty nejsou ze vzduchu odstraněny - pouze ulpí na površích poblíž. To zahrnuje povrchy uvnitř vašich dýchacích cest, jako je vaše průdušnice a alveoly, vaky vzduchu v plicích. Nahromadění znečišťujících látek může způsobit problémy srdce, plíce a jiné dýchací problémy.

Ionizátory mohou vytvářet škodlivý ozon. Ionizátory produkují ozon (O3), který se může uvnitř vytvářet až na nebezpečnou úroveň. Při nízkých úrovních může vnitřní ozon dráždit dýchací cesty, vyvolat astmatické záchvaty, poškodit čich (orgán, který pomáhá rozeznat pachy v mozku) a při vysokých koncentracích může být dokonce fatální.

Závěr:

Nekupujte čistič vzduchu s ionizátorem. Neodstraňují částice ze vzduchu a ozón, který produkují, může mít škodlivé vedlejší účinky.

Generátory ozonu

Opět stojí za to říci: ozón je pro vás NEBEZPEČNÝ, zejména hromadění ozónu v interiéru.

Proto se v průmyslu čističek vzduchu téměř všichni spojili proti prodeji a používání takzvaných generátorů ozonu.

Generátory ozonu používají k uvolňování molekul ozonu do vzduchu proces zvaný korónový výboj. Když se ozonová molekula mísí s molekulou částic nebo plynu, atom ozonu přilne k jiné molekule a vyfoukne se do procesu známého jako oxidace. Oxidace v atmosféře po úderu blesku je také to, co způsobuje, že vzduch po bouřce je tak výrazný. To je také důvod, proč se mnoho ozónových „čističů vzduchu“ prodává s chytlavými jmény, které evokují hrom, blesky a déšť.

Navzdory „svěží“ vůni generátory ozónu jen málo čistí vzduch a nejsou dobrým řešením.

Seznam důvodů, proč:

Ozonu může trvat roky, než se úplně vyčistí i malá místnost plynů.

Ozónové reakce mohou zavádět do vzduchu ultra-jemné částice (UFP). UFP se mohou dostat do plic a do krevního řečiště, což u dětí způsobuje srdeční onemocnění a dokonce i zpomaluje vývoj plic.

Hladiny ozonu v interiérech se mohou zvýšit pětkrát až desetkrát nad doporučené limity, které se pohybují v rozmezí od 0,05 do 0,1 dílu na milion (ppm), z důvodu nedostatečné ventilace a v kombinaci s venkovním ozonem, který proniká dovnitř. Osoby, které jsou citlivé na ozon, jako jsou děti, lidé s astmatem a domácí zvířata, začínají mít účinky na zdraví již při 0,01 ppm, takže i „bezpečný“ generátor ozónu, který emituje malé množství ozonu, může rychle vyvolat potenciálně život ohrožující onemocnění, jako jsou astmatické záchvaty.

Závěr:

Nekupujte generátor ozónu. Nejedná se o čističe vzduchu. Nejenže se vám nepodaří vyčistit vzduch, ale také ublíží vám a těm nejzranitelnějším ve vaší domácnosti: vašim dětem a domácím zvířatům.

UV čističky vzduchu

Ultrafialové (UV) světlo se často používá k dezinfekci zařízení v nemocnicích a zabraňuje šíření škodlivých kmenů bakterií a virů.

Jednou z nejběžnějších metod čištění UV je tzv. ultrafialové germicidní záření UVGI.

V UVGI svítí intenzivní UV světlo na bakterie a viry, což poškozuje jejich DNA bez možnosti opravy. Bakteriální buňky a viry pak již nemohou fungovat. Čištění UV vzduchu však není všechno, co je potřeba. Zde je proč:

Bakterie a viry musí být vystaveny UV světlu po určitou dobu, než se stanou neškodnými: některé kmeny je třeba před zničením na několik hodin ošetřit UV zářením v přímém UV světle. Domácí UV čističe vzduchu na ně nesvítí ultrafialovým světlem natolik dlouho, aby byly skutečně užitečné. Některé bakterie se mohou vrátit k životu a znovu se nakazit i poté, co byly dezinfikovány UV světlem.

Vzduch ošetřený UV světlem může být stále plný škodlivých částic. Mnoho UV čističů vzduchu produkuje ozon. UV světlo může spálit vaši pokožku a poškodit vaše oči. Jistě, většina UV čističů blokuje světlo před září z čističe, ale i krátká expozice UV může způsobit trvalé poškození kůže a očí a rakovinu.

Závěr:

Nekupujte UV čističku vzduchu. UV světlo dezinfikuje, ale nečistí vzduch a výzkum ukazuje, že dezinfekční potenciál UV vzduchu může být přehnaný.

Maximalizujte kvalitu vnitřního vzduchu:

Získejte čističku vzduchu s filtrací HyperHEPA. Výzkumy o čištění vzduchu podporují HEPA filtraci jako nejbezpečnější a nejdůvěryhodnější metodu čištění vnitřního vzduchu. IQAir jde o ještě o hodně dál s čističkou vzduchu HealthPro 250®, jejíž vývoj je postaven na patentované filtrační technologii HyperHEPA, která odstraňuje 99,5% částic znečišťujících látek až do velikosti 0,003 mikronu, což jsou nejmenší existující částice, které jsou však nejškodlivější.

Malé částice PM2,5 a PM1,0 a menší, mohou někdy putovat přímo až do plicních sklípků a jsou proto nejnebezpečnější.

Použijte pokročilou filtraci plynné fáze:

IQAir HealthPro 250 obsahuje náš patentovaný filtr pro plyny a pachy V-5 Cell, který eliminuje škodlivé chemikálie a sloučeniny pomocí 2,5 kg aktivního uhlí.

GC ™ MultiGas má kromě naší silné filtrace částic HyperHEPA také 6 kg aktivního uhlí a impregnovaného oxidu hlinitého, který vás chrání před plyny a chemikáliemi.

Použijte osobní čističku vzduchu. Ať už cestujete za prací nebo jen chodíte po ulici za prací do kavárny, nikdy nevíte, co bude ve vašem vzduchu. Z tohoto důvodu IQAir navrhl osobní čistič vzduchu Atem®. Atem je vybaven filtrační technologií HyperHEPA a difuzorem PureJet, který vás okamžitě přikryje čistým vzduchem. A je elegantní, kompaktní a přenosný a umožňuje vám dýchat doslova čistý vzduch kdykoli a kdekoli.

Pokud jde o výběr nejlepší čističky vzduchu, dejte na ověřené informace, odfiltrujte marketingové triky.

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.

Čistička_vzduchu_IQAir_HealthPro_250
Hyper_HEPA_filtrace


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít