10 nejškodlivějších znečišťujících látek, které dýcháte každý den

08.06.2020

Znepokojující fakt - 9 z 10 lidí vdechuje vzduch kontaminovaný vysokými hladinami znečišťujících vzdušných látek.

Všichni bez váhání přijímáme znečištění ovzduší jako aspekt moderního života, který je stejně nevyhnutelný jako daně, ale co přesně dýcháme každý den? Jak to ovlivňuje naše zdraví? A co s tím můžeme dělat?

Znečišťující látky v ovzduší jsou neuvěřitelně různorodé, co se týče složení, účinků na zdraví a zdrojů, od hustého hnědého kouře vyfukovaného z monolitických mega továren po neviditelné a zákeřné hrozby pro vaše zdraví a pohodu.

1. Částice (znečištění částicemi)

Částice (nazývané také vzdušné částice nebo PM) se skládají z částic ve vzduchu, včetně nečistot, prachu a kouře a malých kapek kapaliny. Vzdušné částice se rozlišují ve třech velikostech: PM10, PM2,5 a ultra-jemné částice.

PM10 (hrubé částice)

Hrubé částice neboli PM10 jsou inhalovatelné částice o průměru v rozmezí 2,5 až 10 mikronů.

Všechen ten prach vznášející se kolem vašeho podkroví nebo kouř z ohně jsou skvělými příklady částic PM10, které můžete vidět. Tyto vzdušné částice mohou ovlivnit váš krk, oči a nos a mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

PM2,5 (jemné částice)

Jemné částice neboli PM2,5 jsou inhalovatelné částice s průměrem menším než 2,5 mikronu, což znamená, že je lze vidět pouze pod mikroskopem. Mezi běžné zdroje jemných částic patří alergeny domácích mazlíčků, roztoči, bakterie a prach ze stavebních a demoličních míst. Částice PM2,5 jsou dostatečně malé na to, aby se potenciálně usadily v plicní tkáni a způsobovaly respirační onemocnění, jako je astma, bronchitida a emfyzém (rozedmu).

Dlouhodobé vystavení PM2,5 může také snížit jak funkci plic, tak i délku života.

Ultra-jemné částice (UFP)

Ultra-jemné částice (UFP) mají průměr menší než 0,1 mikronu a tvoří zhruba 90% všech vzdušných částic.

UFP jsou nejnebezpečnější částice, protože jejich malá velikost je činí extrémně inhalovatelnými. Jakmile se nadechnete, dostanou se do plic a vstřebají se přímo do vašeho krevního řečiště – velmi rychle se tak dostanou do jakéhokoli orgánu ve vašem těle.

Účinky ultra-jemných částic na zdraví jsou zvláště závažné, zvyšují riziko srdečních záchvatů a mrtvice a snižují délku života.

2. Alergeny z domácích zvířat

Všichni milujeme své chlupaté přátele, ale pro miliony postižených alergiemi na domácí mazlíčky to může být stresující přátelství.

Viník? Zvířecí alergeny, mikroskopické částečky kůže ptáků, koček, psů, hlodavců a jiných zvířat s kožešinou či peřím.

Pet alergeny se snadno šíří z vašeho domova i do škol, nemocnic a na jiná veřejná místa - i když tam nejsou přítomna žádná zvířata. Pet alergeny mohou vyvolat alergie na domácí mazlíčky, které mohou způsobit symptomy jako: kýchání, rýmu, svědivé, červené nebo vodnaté oči, překrvení nosní sliznice.

Kromě toho, pokud máte astma, mohou se vám zhoršit příznaky.

3. Pyly

Pyl je jedním z nejznámějších spouštěčů sezónních alergií.

Každé jaro, léto a podzim uvolňují rostliny drobná pylová zrna, aby oplodnily jiné rostliny stejného druhu. Jakmile jsou ve vzduchu, mohou tato pylová zrna proniknout do vašeho dýchacího systému, kde je vaše tělo identifikuje jako útočníky a uvolní protilátky, které na ně zaútočí.

Většina pylů, které podněcují alergické reakce, pochází ze stromů, trav a plevelů, jako je ambrózie. Lidé s pylovými alergiemi zažívají příznaky podobné alergiím na domácí mazlíčky, včetně kýchání, rýmy a ucpávání nosu.

IQAir čističky vzduchu

4. Plísně

Jednoduše řečeno, plísně jsou houby. Většina lidí spojuje plísně se zeleným chmýřím na starém chlebu, ale existuje více než 100 000  identifikovaných druhů plísní.

Existují tři druhy plísní: alergenní, patogenní a toxigenní. Zatímco alergenní plísně mohou zhoršovat mírné alergie a patogenní plísně mohou u lidí s narušeným imunitním systémem vyvolat infekci, toxigenní plísně způsobují toxickou reakci u lidí a zvířat.

Mezi běžné zdroje plísní v domácnostech, firmách a školách patří: prosakování přes střechy, stěny a suterény, kondenzace na oknech a v koupelnách, stojící voda v kanálech, na podlahách a v odvlhčovacím zařízení, mokré podlahy a koberce.

5. Olovo

Vzhledem k tomu, že olovnatý benzín byl postupně vyřazen, se koncentrace olova ve vzduchu radikálně snížila; avšak průmyslové procesy, jako je výroba olověných baterií, se však staly významným zdrojem vzdušného olova.

Expozice olova má kumulativní účinek na vaše dlouhodobé zdraví, což znamená, že čím více jste v průběhu času vystaveni, tím větší je pravděpodobnost, že se později v životě setkáte s vážnými zdravotními problémy. Chronická expozice olovu může vést k: vážnému poškození krvetvorných, nervových, močových a reprodukčních systémů, vážnému poškození centrálního nervového systému a mozku, nemoc ledvin, smrt otravou olovem.

6. Těkavé organické sloučeniny (VOC)

Těkavé organické sloučeniny (VOC) jsou vnitřní plyny emitované z pevných látek nebo kapalin, které významně přispívají ke znečištění vnitřního vzduchu.

VOC jsou emitovány z závratné řady každodenních věcí, které se nacházejí ve vaší domácnosti, včetně: stavební materiály a zařízení, barvy, odstraňovače nátěrů a jiná rozpouštědla, čisticí a dezinfekční prostředky, osvěžovače vzduchu a aerosolové spreje, pesticidy, oděv očištěný za sucha.

Expozice VOC může mít řadu krátkodobých a dlouhodobých účinků na zdraví, jako například: podráždění očí, nosu a krku, bolesti hlavy, ztráta koordinace a nevolnost, poškození jater, ledvin a centrálního nervového systému, únava, alergická kožní reakce, rakovina (VOC formaldehyd je známý lidský karcinogen)

7. Oxid uhelnatý (CO)

Oxid uhelnatý (CO), známý jako „neviditelný zabiják“, je bezbarvý plyn bez zápachu.

Oxid uhelnatý je obvykle tvořen spalovacími procesy, jako je spalování dřeva, ropy, uhlí, uhlí, zemního plynu a propanu, ale lze jej také najít uvnitř: ohřívače petroleje a plynu, unikající komíny a krby, zpětné odvádění z pecí a ohřívačů vody

Mírná až střední otrava oxidem uhelnatým je charakterizována: bolesti hlavy, únava, dušnost, nevolnost, závrať.

Těžká otrava oxidem uhelnatým vede k: mentální zmatek, zvracení, ztráta svalové koordinace, ztráta vědomí, smrt.

Protože nevidíte nebo necítíte oxid uhelnatý, je důležité, abyste si nainstalovali detektor oxidu uhelnatého na chodbě poblíž každé samostatné spací místnosti ve vaší domácnosti.

Zkontrolujte nebo vyměňte baterie, když měníte čas na svých hodinách každou na jaře a na podzim, a vyměňte detektory (detektory) každých pět let.

8. Ozon (O3)

Ozon je přirozeně se vyskytující plyn, který se nachází v horní atmosféře Země, kde pomáhá blokovat škodlivé ultrafialové světlo ze slunce. Když se však ozon nachází na úrovni země, je pro člověka toxický.

Přízemní ozon se vytváří, když znečišťující látky emitované automobily, elektrárnami, rafinériemi a jinými zdroji chemicky reagují v přítomnosti slunečního světla. Přemýšlíte někdy nad tím, proč je v horkých letních dnech více toho nevzhledného smogu? Je to proto, že čím je den teplejší a čím silnější je slunce, tím více se tvoří ozón.

Vystavení ozonovému znečištění může způsobit řadu alarmujících zdravotních účinků, včetně: dušnost, sípání a kašel, astmatické záchvaty, zvýšené riziko respiračních infekcí, zvýšené riziko mrtvice, zvýšené riziko předčasné smrti.

9. Oxid dusičitý (NO2)

Oxid dusičitý (NO2) je páchnoucí plyn vznikající v důsledku silničního provozu a jiných procesů spalování fosilních paliv.

Aby se věci staly škodlivějšími, oxid dusičitý je také předchůdcem ozónu a částic, a hraje roli při tvorbě kyselého deště.

Pokud vaše topeniště nebo plynový sporák není odvětráno (setkáváte se také s oxidem uhelnatým, jak bylo uvedeno výše), setkáte se uvnitř. Oxid dusičitý může mít takové účinky na zdraví jako: podráždění plic, nižší odolnost proti respiračním infekcím.

10. Oxid siřičitý (SO2)

Oxid siřičitý (SO2) je bezbarvý plyn nebo kapalina se silným štiplavým zápachem.

Bohužel přítomnost oxidu siřičitého ve vzduchu je téměř výhradně způsobena člověkem. Oxid siřičitý se vyrábí, když se v průmyslových procesech spalují fosilní paliva, jako je uhlí a ropa, a když se taví minerální rudy, jako je hliník.

Tento škodlivý plyn je také často zodpovědný za způsobení špatné viditelnosti a kyselého deště. Mezi krátkodobé účinky expozice oxidu siřičitého na zdraví patří: podráždění nosu a krku, dušnost, smrt (krátkodobé vystavení vysokým hladinám SO2).

Mezi dlouhodobé následky expozice oxidu siřičitého na zdraví patří: trvalé změny funkce plic, akutní respirační onemocnění

Vyčistěte vzduch: Znečištění neodchází, takže tady je!

Použijte monitor kvality ovzduší. AirVisual Pro je lehký, velmi přesný a je napojen na největší datovou síť kvality ovzduší na světě. Díky tomu můžete přesně vědět, jak čistý nebo nebezpečný je váš vzduch. Postarejte se o své zdraví a použijte bezplatnou aplikaci Kvalita ovzduší k získání prognózy a historických údajů o znečištění ovzduší v reálném čase.

K čištění vnitřního vzduchu použijte vysoce výkonnou čističku vzduchu. Pouze patentovaná filtrační technologie HyperHEPA společnosti IQAir je certifikována a prokázáno, že filtruje škodlivé ultra-jemné částice až na 0,003 mikronů - to je desetkrát menší než virus a 100krát menší než to, co dokáže zachytit filtr HEPA.

Správně udržujte vaše plynové spotřebiče. Ujistěte se, že váš sporák, topení a další plynové spotřebiče jsou pravidelně udržovány odborníkem.

Zvažte přechod na protokoly plynu místo dřeva. I když jsou kamna na dřevo a krby správně udržovány, produkují značné množství hořlavých znečišťujících látek, jako jsou CO, NO2 a ultra-jemné částice.

Nepoužívejte toxické syntetické čisticí prostředky, barvy a jiné domácí chemikálie. Nahraďte je ekologickými, přírodně získanými produkty, abyste snížili expozici škodlivým VOC.

Odstraňte zdroje plísní a alergií z domova. Ujistěte se, že váš domov je dobře větraný, pravidelně čistěný a má relativní vlhkost 30% - 60%, aby se snížilo vystavení těmto biologickým polutantům.

Snižte své znečištění v automobilu pomocí čističe vzduchu v autě. Znečištění v automobilu je mnohem nebezpečnější, než si myslíte, s více než 275 nebezpečnými chemikáliemi, které se plazí v kabině nových aut. Atem Car eliminuje 99% znečišťujících látek v kabině až 20krát za hodinu.

O IQAIR

IQAir je švýcarská společnost zabývající se technologií kvality ovzduší, která byla založena již v roce 1963.

Zdroj: IQAir International
Autor: Geton s.r.o.


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít