Formaldehyd - karcinogen ve vzduchu

04.06.2018

Formaldehyd je nejznámější znečišťující látka ve vnitřním ovzduší. V roce 2009 IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) klasifikovala formaldehyd jako pro člověka karcinogenní.

Takže, co přesně je formaldehyd?

Formaldehyd je přirozeně se vyskytující těkavá organická sloučenina (VOC), která se vyskytuje u rostlin, ovoce, zeleniny a dokonce i zvířat a lidí. Formaldehyd je přirozeně přítomen ve vnitřním i venkovním vzduchu ve velmi nízkých hladinách.

Syntetická forma formaldehydu je vyráběna jako chemická látka používaná jako lepidlo např. v podlahách, nábytku a v dalších výrobcích. Po výrobě produkty obsahující formaldehyd stále emitují bezbarvý (ale ne bez zápachu) plyn do vzduchu.

Uvolňování plynu obvykle není problémem, pokud jsou výrobky používány venku. Ale v interiéru je to jinak. Uvolňování plynu může být významné, a pokud stoupne teplota nebo vlhkost nad 50%, rychlost se ještě zvyšuje. Ačkoli se úrovně emisí formaldehydu v průběhu času snižují, významné uvolňování plynů může pokračovat měsíce a dokonce i roky. Čistička vzduchu IQAir odstraní ze vzduchu karcinogenní formaldehyd

Krátkodobé i dlouhodobé problémy

Potenciální nebezpečí expozice formaldehydu zahrnuje krátkodobé i dlouhodobé účinky:

Krátkodobý

Pokud je ve vzduchu přítomen formaldehyd ve vyšších koncentracích než 0,1 ppm, někteří lidé mají příznaky dýchání, včetně pocitu pálení v očích, nosu a krku. Mezi další příznaky patří kašel, sípání, nevolnost a podráždění kůže

Dlouhodobý

V roce 1987 Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) uvedla formaldehyd jako "pravděpodobný karcinogen člověka". V roce 2011 Národní ústav toxikologie v USA prohlásil, že formaldehyd je karcinogen člověka. Toto je nejvyšší označení pro chemikálie způsobující rakovinu, neboť dlouhodobý účinek formaldehydu je přímo spojen s rakovinou nosu, krku a leukemií.

Jak snížit expozici formaldehydu

Nechat „vydýchat“ nové produkty. Při nákupu a instalaci nových podlahových krytin (nebo jiných kompozitních výrobků z dřeva) nechte produkt několik dnů v uzavřené garáži nebo jiném krytém prostoru. To umožní, aby byl formaldehyd a další znečišťující látky emitovány předtím, než je výrobek přemístěn do domu.

Větrat. Otevřete okna, použijte centrální ventilační systém, pokud je k dispozici, a co nejvíce spusťte odsávací ventilátory.

Vyčistěte vzduch. Zvažte použití vysoce výkonné čističky vzduchu s vysoce kvalitním aktivním uhlím, které bude filtrovat formaldehyd z vnitřního ovzduší před jeho vdechnutím. Čištění vzduchu je nejúčinnější snižování formaldehydu v interiéru, pokud je zdroj odstraněn.

Kromě laminátových podlah a skříní se formaldehyd nachází také v koberci, kosmetice a dalších produktech kolem vašeho domova. Nejlepší způsob, jak chránit sebe a svůj domov před nadměrným formaldehydovým plynem, je naučit se jej rozpoznat a omezit nebo eliminovat možné zdroje a rizika ve vašem domě.

Zdroj: www.cisticka-vzduchu-iqair.cz
Autor: IQAir Group


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít