Straší vás každé jaro alergická rýma?

04.05.2015

Pokud je s příchodem jara vaším nejlepším kamarádem kapesník, pak patříte mezi nešťastníky, kteří trpí alergickou rýmou. Alergická rýma bývá většinou pouze sezónní záležitostí, ale dokáže pořádně potrápit a znepříjemnit pobyt na čerstvém vzduchu.

Ve světě trpí alergickou rýmou asi miliarda lidí. V České republice okolo 1,5 milionu lidí a jejich počet každoročně stoupá. Nejvíce jsou přitom postiženy děti. Alergická rýma je jedním z nejčastějších chronických alergických onemocnění horních cest dýchacích, které podle kvalifikovaných odhadů postihuje asi 20 procent lidí na celém světě. „Mnoho z nich si přitom nepřipouští, že by jejich rýma mohla být chronické povahy, a proto se neléčí vůbec nebo nesprávně pomocí volně prodejných léků – např. nosních kapek. Nejčastěji se projevuje na jaře s vazbou na rychlý nástup pylů jarních stromů, někteří lidé ale trpí i její celoroční formou,“ říká MUDr. Irena Krčmová, Ph.D., primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Většina lidí postižených alergickou rýmou nevyhledá lékařkou pomoc a řeší svůj problém po svém. Riskují tak astma a další komplikace, které se projevují především u našich nejmenších.

Sepsali jsme o ní pro vás pár užitečných informací, jak svého nepřítele lépe poznat a správně s ním bojovat.

Co je vlastně alergická rýma

Hlavním vyvolavatelem alergické rýmy je alergen, jak už napovídá samotný název. Alergen může mít mnoho podob. Nejčastěji to jsou pylová zrna, nebo spíš některé konkrétní součásti pylových zrn, které mohou být u každého alergika jiné. Dalšími vyvolavateli alergické rýmy mohou být roztoči obsažení v domácím prachu, plísňové spory, rovněž se vyskytující v domácím prostředí, nebo nakonec domácí zvířata, především jejich chlupy, sliny a kůže. Spolu s alergickou rýmou se často vyskytují i další onemocnění, např. astma, ekzémy, kopřivka.

Alergie mívají často první příznaky stejné jako běžné nachlazení. Neprojeví se horečkou či tělesnou bolestí, ale k typickým reakcím patří svědění sliznic, smrkání – rýma či ucpaný nos, časté kýchání, zarudnutí očí, pálení či slzení očí. Průvodními rysy alergie bývají dušnost a kašel, jejichž podceněním se může vyvinout až astma. „Opatrnost je rozhodně na místě. Řada lidí totiž alergickou rýmu podceňuje a považuje ji za banální onemocnění či mylně za obyčejné nachlazení. Pokud ale pacient nepřijde včas, u téměř poloviny z nich hrozí vývoj v průduškové astma, které je celoživotním onemocněním, někdy i se závažným průběhem. V průměru umírá v České republice na astma téměř 100 pacientů ročně,“ uvádí MUDr. Irena Krčmová, Ph.D.

Jak alergen rýmu způsobuje

Alergeny působí na imunitní buňky v nosní sliznici, a pokud patříte mezi alergiky, buňky začnou reagovat stejně jako při útoku virů a bakterií, tzn., spustí imunitní reakci. Naopak zdravý organismus rozezná, že jsou alergeny neškodné a reakci proti nim nevytváří. U alergika alergen působící na imunitní buňky v nosní sliznici, vyvolá produkci látek dráždivých pro nosní sliznici. Tyto látky pak způsobí podráždění nosní sliznice a výsledkem jsou všechny známé příznaky alergické rýmy: hojná vodnatá sekrece, svědění, kýchání a pocit ucpaného nosu.

Alergická rýma startuje především na jaře, kdy je pylová sezóna v plném proudu. Kvůli mírným zimám se sezóna neustále rozšiřuje, obvykle začíná již na přelomu února a března a končí v listopadu. V našich zeměpisných podmínkách tak lze pylovou sezónu rozdělit do tří hlavních období – jarní, letní, podzimní.

Diagnózu sami určíme leckdy těžko

Rozpoznat, že vás trápí zrovna alergická rýma, není úplně jednoduché. Jednotlivé příznaky totiž mohou probíhat zcela samostatně. Můžete pociťovat pouhé sezónní kýchání nebo naopak silnou celoroční neprůchodnost nosních cest. Obvykle se ale v různé intenzitě kombinují.

Klasické sezónní alergiky trápí víc prudké akutní potíže jako svědění, kýchání, zvýšená sekrece. Celoroční alergici naopak mívají poruchy nosní průchodnosti, tedy ucpaný nos bez většího efektu při smrkání. V mnoha případech navíc kromě nosních příznaků mohou lidé trpící alergickou rýmou pozorovat potíže s očima (svědění, pálení, apod.). Obvykle se nemoc projeví jako klasická rýma, která se postupem zhoršuje a nos je ucpaný.

Jak se vyhnout alergenům

Pokud vaše příznaky nasvědčují alergické rýmě, měli byste v první řadě vyhledat odbornou pomoc. Je velmi důležité vědět, na co je člověk alergický. V mnoho případech se lidé domnívají, že mají alergii na pyl a nakonec se ukáže, že jde zcela o jiný druh. Předcházet alergickým onemocněním můžeme i sami a to jednoduchými radami a prevencí.

Základem nelékové léčby alergie je zamezení nebo alespoň omezení kontaktu s alergenem, který způsobuje problémy. Jde o velmi důležitou prevenci alergických reakcí. „Základem léčby pylové alergie je, aby se pacienti, u kterých byla diagnostikována sezónní alergická rýma, vyvarovali kontaktu s pyly. Alergik by měl pravidelně sledovat hlášení o průběhu pylové sezony“, říká Dana Štěpánková z portálu ProAlergiky.cz. Přestože krásné počasí přímo vybízí k trávení času mimo místnosti, pokuste se přes den omezit pobyt venku. „Největší koncentrace pylů ve vzduchu bývá mezi 10 a 16 hodinou. Nejvhodnější dobou pro vycházky je časné ráno nebo doba při nebo těsně po dešti, kdy je koncentrace pylů v ovzduší nejmenší.“, uvádí Dana Štěpánková. Chcete-li jít někam k vodě, vyhledávejte písečné či kamenité břehy, vyhýbejte se travnatým plochám. Doma používejte čističku vzduchu a pořídit lze i proti-pylovou síť do oken, díky které se nebudete muset omezovat ve větrání.

Každý alergen je specifický a lze se proti němu bránit jinou cestou, proto úpravu domácího prostředí nemůžeme řešit komplexně, ale vždy podle typu své alergie.

Obecně se dá říct, že u alergenů, které se šíří vzduchem (pyly, plísně, zvířecí nečistoty) je potřeba se zaměřit na čištění vzduchu a ochranu dýchacích cest. U ostatních alergenů (roztoči, potraviny, bodavý hmyz atd.) je potřeba eliminovat jejich zdroj.

Dle nedávné studie Národní univerzitní nemocnice v jihokorejském Soulu mohou lidé trpící alergickou rýmou zhoršení zdravotního stavu zaznamenat i v případě nedostatku slunce. 
Díky slunečnímu záření se v těle tvoří vitamin D, který je důležitý zejména pro kosti, svaly a zuby. Jeho nedostatek pak může způsobovat svalovou slabost, srdeční selhání a řadu dalších nemocí. Doposud se ale nevědělo, že zhoršuje i průběh alergické rýmy. V některých případech až o 80 procent. Lidé trpící tímto onemocněním dýchacích cest by se proto slunečnímu záření rozhodně neměli vyhýbat.

Zdroj: doma.cz



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít