Klimatizace do bytu - základní orientace při výběru.

18.08.2012

Mimo chlazení umí klimatizace i velmi úsporně přitápět; proto rozhodnutí o pořízení klimatizace do bytu může padnout i teď, ke konci léta.

Pak máte možnost koupit mobilní klimatizaci, nebo klimatizační zařízení, které je trvale umístěno v místnosti. Mobilní klimatizace mají velmi vysokou spotřebu energie, protože odváděné teplo, které se odvádí například přes otevřené okno hadicí, se vrací zpět do místnosti - klimatizace tedy nefunguje efektivně.

Mnohem efektivnější a energeticky úspornější jsou klimatizace do bytu trvale umístěné. Zařízení - vnitřní jednotka klimatizace nasává teplý vzduch zevnitř a pak se ochladí chladivem. Přebytečné teplo je pak uvolňováno venkovní jednotkou klimatizace. Systém efektivně odvádí teplo z místností a to se nevrací zpět, takže má nižší spotřebu energie a delší životnost. Samozřejmě, je tu vyšší pořizovací cena a jsou tu i náklady na montáž. Je tu ale výhoda nižší sazby DPH - protože na cenu dodávky a montáže pro bytové prostory se vztahuje nižší sazba DPH 14%.

V tradičním systému klimatizace do bytu je propojena vnitřní a venkovní jednotka. Pokud je potřeba, k jedné externí jednotce může být připojeno více vnitřních jednotek  - více pokojů (systém multi-split). Tam, kde nemáme možnost vhodně umístit venkovní jednotku  použijeme klimatizace bez venkovní jednotky, kde je pouze vnitřní klimatizační jednotka, nástěnná, nebo parapetní.
Klimatizace do bytu dělíme podle umístění na nástěnné klimatizace - podle názvu se umísťují na stěnu; kazetové - ty se montují do stropních podhledů; parapetní - parapetní jednotka je umístěna pod parapetem a podstropní jednotku instalujeme pod strop, nebo na podlahu podle toho, kolik místa máme k dispozici.

Při výběru klimatizace do bytu je třeba vzít do úvahy jak velkou místnost chceme klimatizovat; jaké je využití  a vybavení prostoru a počet osob v něm; jaká je orientace místností, orientace a velikost oken; jaká je izolace stěn, stropu a podlah atd.
Při zakoupení klimatizace do bytu se ujistěte, že kupujete klimatizaci s vhodnou energetickou třídou - spotřebiče jsou při nákupu dražší, ale v dlouhodobém horizontu vám sníží náklady na energii.

Nezapomeňte, že klimatizace do bytu musí být pravidelně servisovány a kontrolovány, stějně tak jejich čištění a dezinfekce - a to minimálně dvakrát do roka s přihlédnutím ke konkrétním podmínkám.
Moderní klimatizace umí čistit vzduch, snižovat vlhkost a když je vybavena tepelným čerpadlem, může velmi úsporně vytápět.

Ohledně užívání klimatizace jsou praktické rady ve článku Zásady efektivního používání klimatizace do kanceláře, domu a bytu. Informace o funkcích klimatizace najdete ve článku Co klimatizace do bytu, domu, nebo do kanceláře například umí?



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít