Kvalita vzduchu ve školách představuje závažný problém

29.09.2014

čističky vzduchu do školV letošním školním roce děti stráví v průměru 1300 hodin ve školních budovách, kde učitelé,  a další  školní personál jim bude pomáhat učit sea rozvíjet. Ale to znamená nejen vzdělávání.  Rodiče by se měli ujistit, že jejich školy poskytují také bezpečné a zdravé životní prostředí.

Problémům, které ovlivňují zdraví našich školáků , jako je výživa a cvičení bylo věnováno během několika posledních let hodně pozornosti. Bohužel další záležitost, která má obrovský vliv na schopnost studenta uspět byla do značné míry přehlížena - kvalita vnitřního vzduchu ve školách. Aby byl  školák nebo student úspěšný, musí mít čistý, zdravý vzduch k dýchání. Špatná kvalita vzduchu nejen že způsobujeí onemocnění, které je pak nutí zůstat a  léčit se doma, ale poslední poznatky ukázaly, že může přímo snížit jejich schopnost učit se.

Čistý vzduch je rozhodující pro úspěch studentů

Děti jsou obzvláště citlivé na škodlivé a dráždivé znečištění vzduchu, jako jsou mikrobiologické znečišťující látky, alergeny, chemické látky a jemné  částice. Jejich vývoj plic je přímo ovlivněn znečištěním ovzduší. Vystavení znečištěného vzduchu během těchto rozvíjejícch se let je spojeno s pozdějším snížením respirační funkce plic. Více výskytů astmatu mezi dětmi školního věku bylo přímo spojeno s expozicí zvýšeného znečištění ovzduší. A respirační onemocnění jsou nejčastější příčinou absence.

Studie také ukazuje na spojitost mezi špatnou kvalitou ovzduší v interiérech s poklesem schopnosti studentů provádět určité mentální úkoly, které vyžadují soustředění, výpočet a paměť. K dispozici je také stále více důkazů, že špatná kvalita vzduchu může způsobit verbální, vjemové, motorické poruchy a poruchy chování u dětí. To může také způsobit poškození sluchu, podrážděnost a vývojové zpoždění.

Znečištění pochází z různých zdrojů

Existuje několik zdrojů znečišťování ovzduší ve školách. Podle EPA - Americké agentury pro ochranu životního prostředí, v novějších školách, kde trend jde  směrem k těsně uzavřeným budovám s nedostatkem přirozeného větrání je jedním z nich. Použití syntetických stavebních materiálů a nábytku, které způsobují výpary  chemických látek, jako je například formaldehyd, je další problém. Problémy ve starších školách je kontaminace olova, azbestu a radonu, dále pak plíseň v důsledku netěsností střech a prachu z rozpadajících se zdí. Ve třídách starých i nových, vede nedostatek finančních prostředků k tomu, že klimatizační systémy buď chybí, nebo se stávající nesprávně držují. Venkovní znečišťující látky, jako jsou exhalace výfukových plynů vozidel, pesticidů a emisí z výroby, vnikají  dovnitř, takže do znečištěného vnitřního prostředí se dostávají další znečišťující látky z venkovního ovzduší. Studie EPA ukázaly, ževe skutečnosti je běžné, že vnitřní úrovně znečištění ovzduší ve třídách škol jsou dvakrát až pětkrát vyšší než venku. Školy jsou často umístěny v blízkosti hlavních silnic, železničních nádraží a dalších zdrojů znečištění, a to se podepisuje velkou částí na znečištění ovzduší ve školách.

Rodiče ale mohou podniknout kroky, aby se ujistil jejich děti dýchají čistý a zdravý vzduch v každé škole a třídě. Níže jsou uvedeny některé otázky, které by rodiče měli  klást na správu škol, které jejich děti navštěvují:

Je kontrola a údržba školních klimatizačních systémů pravidelná ?

Existují ve škole rutinní kontroly pro stanovení úrovní vlhkosti a plísně?  Jsou vypracovány plány pro prevenci a nápravu?

Odstraňuje se ve třídách denně prach vlhkým hadříkem a  probíhá denní vysávání s použitím vysoce účinných vysavačů s HEPA filtry?

Vybírá správa školy z bezpečných čisticích prostředků, stavebních materiálů a nábytku tak, aby tyto neuvolňovaly škodlivé chemické látky?

Řídí a kontroluje pravidelně okresní správa zdroje znečištění?

Pro více informací o tom, jak vytvořit zdravé vnitřního prostředí ve školách, navštivte US EPA na http://www.epa.gov/iaq/schools/

Zdroj: tento on-line článek vám přináší IQAir Severní Amerika, Inc, se sídlem v Santa Fe Springs, IQAir Severní Amerika je členem švýcarskéIQAir Group, která vyvíjí, vyrábí a prodává inovativní čističky vzduchu a další kvalitní výrobky pro čištění vzduchu pro vnitřní prostředí po celém světě. IQAir je výhradním vzdělávacím partnerem Americké plicní asociace pro průmyslovou výrobu čističek vzduchu. Originál článek najdete zde.



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít