Mobilní čističky vzduchu - zlepšování kvality vnitřního ovzduší v prostředí nemocnic, laboratoří a v zubních ordinací

16.07.2013

Anotace

Cílem této studie bylo zjistit účinnost samostatných mobilních čističek vzduchu na zlepšení kvality ovzduší v zubních ordinacích, nemocnicích a v laboratorních prostředích. Vznik a koncentrace látek znečišťující ovzduší se mohou významně lišit v různých vnitřních prostředích, a proto používané technologie čištění vzduchu musí být optimalizovány pro znečišťující látky cílené v určitém prostředí. Snížení par rtuti a formaldehydu byly zkoumány z důvodu jejich významu pro kvalitu vnitřního ovzduší v zubních ordinacích. Kromě toho, bylo zkoumáno snižování prachových částic ve vzduchu a mikroorganismů, jakož i  odstranění látek, které jsou patrné z důvodu jejich silného zápachu.

Čističky vzduchu použité ve studii byly nakonfigurovány tak, aby obsahovaly nejvhodnější technologie čištění vzduchu pro každou variantu těchto kontaminantů - znečišťujících látek.  Systémy používají aktivní filtry s vysokou účinností pro pevné částice ve vzduchu (HEPA / ULPA), filtry na bázi uhlíku s impregnací a bez impregnace a / nebo filtry na bázi aktivovaného oxidu hlinitého s impregnací. Maximální průtok vzduchu v systému se pohybuje v rozmezí 220 až 500 m3/h, v závislosti na konfiguraci filtrů. Jednotky byly zkoumány v laboratorních podmínkách a v simulovaném terénu pro určení účinnosti čištění pro různé látky. Bylo možné pozorovat vysokou účinnost odstranění par rtuti, formaldehydu, částic prachu a mikroorganismů.

Čistička vzduchu IQAir HealthPro 250

 

Úvod

Tato studie zkoumala účinnost decentralizovaných modulových přístrojů na čištění vzduchu (IQAir, Švýcarsko) s ohledem na snižování par rtuti, formaldehydu, mikroorganismů a prachových částic. Již dřívější výzkumy ukázaly, že tento druh technologie čištění vzduchu lze úspěšně použít v obytných prostředích s určitými problémy kvality ovzduší.

Kombinace filtrů v čističce vzduchu je optimalizována tak, aby se zaměřila na různé znečišťující látky přítomné v různých zdravotnických zařízeních. Ve stomatologické prostředí je předmětwem zájmu účinnost odstranění výparů rtuti, dezinfekčních látek, a do určité míry, snížení zápachu. V nemocnicích by měl být kladen důraz na odstranění mikroorganismů, výparů desinfekčních přípravků, a ve zvláštních případech, odstranění plynů anestetik.

Metody

Zařízení používaná v mezích této studie (IQAir) jsou modulární, to znamená, že mají několik modulárních a postupně uspořádaných filtračních stupnů.

 

Výsledky a diskuse

Závěrem lze konstatovat, že mobilní čističky vzduchu, které jsou nakonfigurovány ke snížení jednotlivých specifických kontaminantů - znečišťujících látek ve vzduchu skutečně mohou přispět k výraznému zlepšení kvality vzduchu v přiměřeně velké místnosti.

Rozmístění čističek vzduchu by však mělo probíhat v kombinaci s vhodnými opatřeními kontroly zdroje znečištění a větráním. Specializované čističky vzduchu jsou výhodné zejména v některých zdravotnických zařízeních, jako jsou nemocnice, ambulance a laboratoře, pokud opatření ke kontrole zdroje znečištění nejsou možné nebo omezené. Čistička vzduchu, která je vybavena vhodnými filtry tak  významně přispívá k podpoře a optimalizaci komplexní strategie řízení zdrojů znečištění a vzduchotechniky pro zlepšení kvality vzduchu v lékařském prostředí.

Zdroj: Univerzita v Heidelbergu, Ústav hygieny, Ústav hygieny a lékařské mikrobiologie, Německo INCEN AG, Švýcarsko



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít