Plíseň a zdraví; jaké druhy plísní jsou nejnebezpečnější?

26.04.2019

Plíseň je druh houby, která často vypadá jako rozmazané skvrny různých barev, včetně zelené, šedé nebo černé. Bylo identifikováno více než 100 000 druhů plísní. Vystavení plísním může být spojeno s negativními účinky na zdraví v závislosti na typu plísně a zdravotním stavu osoby.

Možná jste slyšeli nebo četli o „toxických plísní.“ Ve skutečnosti, plísně samy o sobě nejsou toxické nebo jedovaté.

Možná jste slyšeli nebo četli o „toxické plísni“. Vlastně samy o sobě nejsou toxické ani jedovaté. Existují však druhy plísní, které jsou „toxikogenní“, což znamená, že produkují mykotoxiny (myco- je předpona, která znamená plísně). Tyto mykotoxiny jsou chemickými vedlejšími produkty metabolických procesů, které probíhají k udržení života, jako je přeměna potravin na energii nebo buněčné dýchání. Některé mykotoxiny mohou vyvolat toxickou reakci u lidí a zvířat, a to i v malých množstvích.

Plísně se rozmnožují vytvářením spor, které mohou být příliš malé na to, aby je oko vidělo. Spory se liší tvarem a pohybují se v rozmezí od 2 do 100 mikronů (pro srovnání, řetězec lidského vlasu se pohybuje v rozmezí od 17 do 181 mikronů v průměru). Plísně uvolňují reprodukční spory, které se mohou šířit vzduchem, vodou nebo zvířaty. Spory plísní mohou způsobit zdravotní problémy spuštěním alergií nebo astmatických záchvatů.Plísně a IQAir čističky vzduchu

Když se spory plísní dostanou na vlhké místo v interiéru, mohou začít růst trávením čehokoli, na čem mohou přežít. Plísně se mohou rozmnožovat na jakémkoliv vlhkém povrchu. Mohou růst na dřevě, papíru, koberci, potravinách a na dalších površích.

Obecné kategorie plísní

Druhy plísní jsou obecně klasifikovány jako jeden ze tří typů:

Alergenní - je nepravděpodobné, že způsobí onemocnění (i když může zhoršit mírné alergie)

Patogenní - může způsobit infekci u lidí s oslabenou imunitou

Toxikogenní - toxické pro všechny lidi a zvířata, přicházející s nimi do kontaktu

Alergenní formy

Všichni dýchají spory ve vzduchu, ale někteří mají alergickou reakci nebo zažívají symptomy astmatu. Vzduchové spory plísní se mohou dostat do nosu, což způsobuje podobné příznaky jako u jiných běžných alergenů ve vzduchu, jako je kýchání, svědění, výtok z nosu, zduření a suchá kůže. Spory plísní mohou také vstupovat do plic, což vyvolává astmatickou epizodu.

Každý vdechuje vzdušné spory plísní.

Mezi nejčastější plísně, jejichž spory mohou působit jako alergeny, patří:

Alternaria - tento druh zahrnuje přibližně 50 druhů plísní. Je to běžná venkovní plíseň a její spory jsou běžným alergenem. Druhy Alternaria se často objevují jako tmavě šedé skvrny. Tato plíseň může růst uvnitř, zejména na vlhkých površích se zdrojem potravy, jako je dřevo. Nejběžnější druhy Alternaria jsou A. tenuissima a A. alternate. A. alternate  často roste na následujících materiálech v interiéru, pokud jsou vlhké: železo, dlaždice, cihly, omítka, tapeta, papír a plátno.

Aspergillus - tento druh plísně roste celosvětově a je jeden z nejvíce obyčejně se vyskytujících plísní v nemocnicích. Její spory mohou u některých lidí vyvolat alergickou reakci. Aspergillus je tak hojný, že je pravděpodobně nemožné vyhnout se dýchání alespoň některých jeho spor. Pro většinu lidí se zdravým imunitním systémem není dýchání Aspergillus škodlivé. Existuje několik druhů, které mohou způsobit vážné onemocnění při vdechnutí lidmi, kteří mají sníženou imunitu, nebo mají plicní onemocnění, nebo astma. Zdravotní problémy, které Aspergillus může způsobit, jsou známé jako aspergilóza. Někteří lidé budou mít vážnou alergickou reakci vdechováním spor druhu Aspergillus fumigatus. Imunitní odpověď na tento druh plísně se nazývá alergická bronchopulmonální aspergilóza (ABPA), která způsobuje zánět dýchacích cest.

Cladosporium - druh Cladosporium je jednou z nejrozšířenějších plísní. Její spory mohou působit jako alergeny, což vyvolává reakce u citlivých osob. C. herbarum je nejčastěji identifikovaným alergenním druhem Cladosporium. V interiéru je běžná na mokrých stavebních materiálech, jako jsou sádrokartonové desky, akrylátové stěny, dřevo, tapety, prach z koberců a matrací, ventilátory HVAC a mokrá izolace v mechanickém prostředí chladicí jednotky.

Penicillium – tato plíseň zahrnuje stovky druhů, z nichž některé se používají k výrobě antibiotika penicilin. Je to modrozelená forma, kterou vidíme růst na potravinách. Některé druhy Penicillium produkují vzdušné spory, které mohou působit jako alergeny a spouštěče astmatu pro citlivé osoby.

Jiné běžné plísně, které produkují spory, které mohou působit jako alergeny, zahrnují druhy Epicoccum, Fusarium, Helminthosporium, Mucor, Rhizopus a Pullularia.

Patogenní plísně

Patogenní plíseň je taková, která může způsobit infekci u lidí, i když jsou v dobrém zdravotním stavu. Některé rody plísní spadají do kategorie alergenů, stejně tak jako do rodů klasifikovaných jako patogenní. Jedním takovým příkladem je rod Aspergillus. Tento rod plísně zahrnuje několik alergenních druhů, stejně jako jeden velmi patogenní druh fumigatus.

Patogenní plíseň je taková, která může způsobit infekci u lidí, i když jsou v dobrém zdravotním stavu.

Mezi nejčastější patogenní formy patří:

Druhy Aspergillus: A. fumigatus a A. flavus - A. fumigatus je nejrozšířenější druh a je hlavní příčinou invazivní aspergilózy a může způsobit chronické plicní infekce. Ačkoli vzdušný, A. flavus je více převládající v některých nemocnicích a zařízeních, je mnohem méně nastudován než A. fumigatus. Je také známo, že A. flavus produkuje mykotoxiny.

Cryptococcus neoformans - tato plíseň žije v prostředích po celém světě. Po vdechnutí spor se u lidí může vyvinout infekce, i když jen velmi vzácně u těch, kteří mají zdravý imunitní systém. Pokud člověk s oslabenou imunitou vdechne spory, může zůstat v těle a způsobit pozdější infekci a imunitní systém stane ještě slabším. Většina případů kryptokokové meningitidy (forma plísňové meningitidy) je spojena s C. neoformans.

Histoplasma capsulatum - H. capsulatum způsobuje infekční onemocnění. Získává se inhalováním spor H. capsulatum. Inhalované spory mohou také způsobit plicní infekci (pneumonii). Osoby s oslabeným imunitním systémem riskují, že se infekce rozšíří po celém těle, což může být život ohrožující. Tato plíseň se obvykle nachází v půdě; také tam, kde je netopýří a ptačí trus. Spory se obvykle stávají vzdušnými porušením půdy, jako je např. kopání nebo demolice budov. Ohniska jsou nejčastěji způsobena rozsáhlými stavebními projekty.

Toxikogenní formy

Tyto toxikogenní plísně často nesprávně pojmenované „toxické plísně“, které mohou způsobit chemické metabolické vedlejší produkty zvané mykotoxiny, které mohou způsobit toxickou reakci u lidí a zvířat. Mykotoxiny vznikají jako produkt při reprodukci a jsou oddělené od spor. Tyto chemikálie se však mohou stát vzdušnými a cestovat se sporami plísní. Výzkumníci také prokázali, že mykotoxiny také cestují vzduchem na velmi malých částicích prachu, které lze snadno vdechnout.

Mykotoxiny cestují vzduchem na velmi malých částicích prachu nebo drobných tapet, které lze snadno vdechnout.

Je třeba poznamenat, že přítomnost toxikogenní druhů plísní nemusí nutně znamenat přítomnost mykotoxinů. Také není možné zjistit, zda plíseň produkuje mykotoxiny při pouhém pohledu na ni.

Některé z nejčastěji se vyskytujících toxigenních forem, které rostou v interiérech, zahrnují:

Druhy Fusarium - F. solani, F. oxysporum, F. moniliforme

Druhy Penicillium - P. brevicompactum, P. chrysogenum, P. citrinum, P. corylophilum, P. cyclopium, P. expansum. P. fallutanum, P. spinulosum a P. viridicatum

Druhy Aspergillus - A. versicolor, A. niger a A. flavus

Stachybotrys chartarum - jedná se o notoricky známou „černou formu“, na kterou se často odkazuje v médiích.



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít