Nebezpečí jménem ultra-jemný prach.

12.02.2018

Desetitisíce předčasných úmrtí dává Německý spolkový úřad na ochranu životního prostředí do souvislosti s emisemi větších částic jemného prachu. Pro mnohem nebezpečnější ultra-jemný prach ovšem nejsou zatím žádná data k dispozici.

Vědci v mnichovském centru Helmholtz (Výzkumný ústav zdraví a životního prostředí) zjistili, že vdechnutí ultra-jemných částic prachu negativně ovlivní srdeční činnost už po několika minutách. Mnichovský epidemiolog Erich Wichmann už dlouhá léta varuje, že mnohem nebezpečnější než obávané oxidy dusíku jsou částice sazí, které prokazatelně zvyšují úmrtnost. Podle EU je jemný prach příčinou přibližně 60 tisíc úmrtí v Německu ročně, zatímco oxidy dusíku pouze 10 tisíc.

 

 

Ultra-jemné částice jsou nebezpečné

O škodlivosti pevných částic se ví už dlouho. Ovšem úřady zkrátka dlouhá léta nezasáhly. Připomíná to situaci kolem azbestu – o jeho rizicích se vědělo už od roku 1936, ovšem první předpisy omezující jeho využití vznikly až v roce 1986.

Abychom dýchali alespoň doma čistý vzduch, vyberte si takovou čističku vzduchu, která je schopna odfiltrovat ty nejškodlivější nejmenší částice, co existují, tedy filtrace až do velikosti 0,003 mikrometrů.

 

Zdroj: iDnes


Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít