Kvalita vzduchu ve školách představuje závažný problém

02.10.2015

V letošním školním roce děti stráví v průměru 1300 hodin ve školních budovách, kde učitelé, správci a další školní personál pomáhají dětem s jejich učením a rozvoji. To ale znamená více než jen plnit osnovy. To také znamená zajistit ve škole bezpečné a zdravé životní prostředí .

Během několika posledních let, otázky, které ovlivňují zdraví našich školáků, jako je výživa a cvičení užívali hodně pozornosti. Bohužel jiná záležitost, která má obrovský dopad na schopnost studenta uspět byl do značné míry přehlížena - vnitřní kvalita ovzduší. Aby byli školáci a studenti úspěšní, musí mít čistý, zdravý vzduch k dýchání. Nejen, že špatná kvalita vnitřního ovzduší může způsobit onemocnění, které děti přinutí zůstat doma, ale nedávná zjištění také ukázala, že může přímo snížit jejich schopnost učit se.

Čisté ovzduší je rozhodující pro úspěch studentů

kvalita vzduchu ve školách

Děti jsou obzvláště citlivé na škodlivé a dráždivé vzdušné kontaminanty, jako jsou mikrobiologické znečišťující látky, alergeny, chemické látky a jemné vzdušné částice. Jejich vývoj plic je přímo ovlivněn znečištěným ovzduším. Pokud během těchto rozvíjejících se let byly děti vystaveny znečištěným vzduchem, pak toto později v životě bylo spojováno se sníženou dýchací funkcí. Množící se zprávy o astmatech mezi dětmi školního věku byly přímo spojeny se zvýšenou  expozicí znečištění ovzduší. Realita je taková, že nejčastější příčinou absence jsou  nemoci dýchacích cest.

Studie také spojuje špatnou kvalitu vnitřního ovzduší s poklesem schopnosti studentů provádět určité duševní úkony, které vyžadují koncentraci, výpočty a paměť.  Stále více poznatků dokazuje, že špatná kvalita vnitřního ovzduší způsobuje verbální, percepční, motorické poruchy a poruchy chování u dětí. Také může také způsobit poškození sluchu, podrážděnost a vývojové zpoždění.

Znečištění pochází z různých zdrojů

Existuje několik zdrojů znečištění ovzduší ve školách. Podle EPA (Americká agentura pro ochranu životního prostředí), v novějších školách, ve kterých jde trend k pevně uzavřeným budovám s nedostatkem přirozené ventilace je jedním z faktorů. Použití syntetických stavebních materiálů a nábytku, kde odpadní plyn z chemických látek, jako je formaldehyd, je také problém. Problémy ve starších školách jsou např. olovo, azbest a radonová kontaminace, plísně způsobené děravými střechami a prach z rozpadajících se zdí.

Mnoho škol má nedostatek finančních prostředků, který způsobuje vypínání vzduchotechniky, nebo její nesprávnou údržbu. Zvenku ale dovnitř pronikají venkovní znečišťující látky, jako jsou výfukové plyny automobilů, pesticidy a emise z výroby, takže to, co je již znečištěné činí životní prostředí uvnitř ještě horší. Studie EPA (Environmental Protection Agency) ukázaly, že je běžné, že  vnitřní úroveň znečištění ve třídách je dvakrát až pětkrát vyšší než venku. Studie také ukázaly, že umístění mnoha škol v blízkosti hlavních silnic, železničních dvorů a jiných zdrojů znečištění, může tvořit významnou část expozice znečištění ovzduší dítěte.

Co můžeme udělat abychom něco změnili ?

Rodiče mohou podniknout kroky, aby se ujistili, jejich děti dýchají čistý, zdravý vzduch v každé třídě. Jedná se některé otázky, které by rodiče měli klást na správu školy, kterou jejich děti navštěvují:

Provádí škola kontrolu a údržbu vzduchotechniky pravidelně?

Existují běžné kontroly vlhkosti a plísně? Jsou podnikány kroky a plány k prevenci a nápravy škod?

Zahrnuje úklid a údržba tříd také denní odstraňování prachu vlhkým hadříkem a vysávání pomocí vysoce účinných Hepa filtrů?

Vybírá škola bezpečné čistící prostředky, stavební materiály a nábytek, který neuvolňují škodlivé chemikálie?

Provádí okres pravidelné kontroly a stavební přípravu plány týkající se péče zdrojů znečištění?

Pro více informací o tom, jak vytvořit zdravé vnitřní prostředí ve školách, navštivte US EPA na http://www.epa.gov/iaq/schools/



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít