9 způsobů, jak zlepšit kvalitu vzduchu v dětském pokoji

13.01.2020

Nejjednodušší způsob, jak identifikovat čerstvé rodiče v davu, je hledat velké tmavé kruhy pod očima. Opravdu, každý rodič může dokázat, jak obtížné je se dobře vyspat, když celou noc pečují o nachlazené, kašlající dítě, nebo dítě s kožní vyrážkou.

Jen málokdo si je však vědom toho, že viníkem jejich maličkých trápení by mohl být vzduch, který dýchají ve své ložnici nebo ve školce.

Studie expozicí látkami znečišťujícími ovzduší na člověka naznačují, že znečištění ovzduší v našich domovech je dvakrát až pětkrát - a dokonce příležitostně více než 100krát - vyšší než venkovní úrovně.

Malé děti jsou zvláště citlivé na kvalitu ovzduší ve vašem domě z několika klíčových důvodů.

Za prvé, plíce kojenců nejsou plně vyvinuty, dokud se nestanou dospělými. Kromě toho jejich malá těla v rozvoji jsou méně schopné metabolizovat, detoxikovat a vylučovat toxické látky obsažených ve vzduchu.

Pokud děti mladší 24 měsíců tráví většinu času ve svém pokoji, jsou vystaveny kontaminujícím látkám ve vzduchu v podstatě nepřetržitě. Stálá expozice těmto kontaminantům v ovzduší může způsobit řadu zdravotních problémů, jako například:

  • závrať
  • kašel
  • sinusové přetížení
  • nevolnost
  • únava
  • bolesti hlavy
  • podráždění očí, nosu a krku
  • astma

Nejvíce alarmující je, že syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS), hlavní příčina úmrtnosti kojenců ve vyspělých zemích, byl spojen s expozicí znečišťujících látek v ovzduší interiérů.

Co nevidíte a co může poškodit vaše dítě

Znečištění vnitřního ovzduší je způsobeno těmito primárními znečišťujícími látkami: částicemi PM10, částicemi PM2.5 a ultra-jemnými částicemi (UFPs), těkavými organickými sloučeninami (VOC), a biologickými látkami.

Částice PM10

Částice PM10 jsou částice, které jsou menší než 10 mikronů (pro informaci, lidský vlas má velikost 50 až 70 mikronů). Mnoho částic PM10 je přírodního původu. Příklady částic PM10 zahrnují:

  • prach
  • plíseň
  • pyl

Částice PM2,5

Částice PM2,5 jsou částice, které jsou menší než 2,5 mikronu. Většina PM2,5 ve venkovním vzduchu je produkována lidskou činností. Příklady částic PM2,5 zahrnují:

  • emise z aut
  • emise z výroby
  • kouř ze spalování dřeva nebo jiných paliv z biomasy

Ultrajemné částice (UFP)

90% všech vzdušných částic jsou ultra-jemné částice - částice, které jsou menší než 0,1 mikronu. UFP jsou zvláště nebezpečné, protože jsou dostatečně malé, aby pronikly plicní tkání a do vašeho krevního řečiště. Byly spojeny se srdečními záchvaty, mozkovými příhodami, astmatem a dokonce s rakovinou. Bohužel, většina čističek vzduchu neumí odfiltrovat částice menší, než 0,3 mikronů. Standardní čistička vzduchu tedy neodstraní většinu ultra-jemných částic z ovzduší.

Těkavé organické sloučeniny (VOC)

VOC jsou sloučeniny, které se odpařují (stávají se plynem) při pokojové teplotě. Některé zdroje emitují tyto sloučeniny, včetně:

  • stavební materiál
  • koberce
  • zdroje spalování (cigarety, vaření atd.)
  • nábytek
  • čisticí prostředky pro domácnost
  • barvy, odstraňovače nátěrů a jiná rozpouštědla
  • výrobky osobní péče (kosmetika, parfémy atd.)

A bohužel, dětské výrobky a nábytek nejsou z obliga ohledně vypouštění nebezpečného množství VOC - několik studií prokázalo, že matrace, postýlky a přebalovací stoly emitují VOC. Jiné studie naznačovaly, že děti vystavené formaldehydu, jednou z nejčastějších těkavých organických látek, mají vyšší riziko rozvoje astmatu.

Biologické látky

  • Biologické látky jsou také významným zdrojem znečištění vnitřního vzduchu:
  • zvířecí částice (od koček, psů atd.)
  • prachové roztoče

Tyto biologické látky mohou u kojenců vyvolat nesčetné zdravotní účinky, od nemocí po alergie.

9 způsobů, jak zlepšit kvalitu vzduchu v ložnici vašeho dítěte

Sledujte kvalitu vnitřního vzduchu.

Sledování kvality ovzduší v pokoji vašeho dítěte je prvním krokem z opatření, které budete muset podniknout, abyste zlepšili vzduch, který vaše dítě dýchá.

Nejúčinnějším způsobem sledování kvality vzduchu v ložnici nebo školce vašeho dítěte je použití monitoru IQAir AirVisual Pro k provedení velmi přesných měření indexu kvality vzduchu. AirVisual Pro využívá pokročilé laserové technologie k poskytování vysoce přesných údajů o kvalitě vzduchu malých jemných částic (PM2,5).

Poté, co jste určili kvalitu ovzduší v dětském pokoji, budete mít jednodušší rozhodování, která z těchto opatření, kterými můžete vyčistit vzduch v pokoji vašeho dítěte, použijete.

K čištění vzduchu použijte čističku vzduchu.

Nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak zlepšit kvalitu vzduchu v pokoji vašeho dítěte, je vybavit jej systémem čištění vzduchu.

Atem Desk je nejúčinnější, přenosný čistič vzduchu pro malé místnosti, jako jsou dětské pokoje. Využívá filtrační technologii HyperHEPA®, která je prověřena a certifikována nezávislou laboratoří třetí strany k účinnému odfiltrování nejméně 99,5% škodlivých ultra-jemných částic (UFP) až na velikost 0,003 mikronů. Ultra-jemné částice jsou nejškodlivější ze všech vzdušných částic, protože jsou tak snadno vdechovány, ukládány do plic a absorbovány do krevního řečiště. Odtud mohou invazivní kontaminanty zasáhnout jakýkoli orgán v těle, včetně mozku, srdce a jater.

Jedinečný výkon technologie filtrace vzduchu IQAir je dosažen pouze pomocí bezpečné, ověřené technologie mechanické filtrace, aniž by vznikaly potenciálně škodlivé vedlejší produkty, jako je ozon, ionty a chemikálie.

Pokud hledáte nejúčinnější způsob, jak zajistit, aby vaše dítě dýchalo čistý a bezpečný vzduch, měla by být osobní čistička vzduchu IQAir Atem ve vašem dětském pokoji.

Nakupujte netoxický, přírodní nábytek.

To, že nějaký nábytek je nabízen pro děti, neznamená, že je pro děti bezpečný. Než si koupíte dětskou postýlku, matraci nebo jiné vybavení pro dětský pokoj, zeptejte se výrobce na emise formaldehydu a složení materiálu. Vyvarujte se dětského nábytku vyrobeného z podezřelých materiálů, jako je lepené, složené dřevo.

Pokud vás rozpočtová omezení nutí nakoupit levnější, lepený dětský nábytek, dejte jej na vzduch po dobu asi jednoho týdne – sníží to těkavé organické látky, které se v podobě plynu dostávají do dětského pokoje.

Řídit vlhkost.

Vysoká vnitřní vlhkost vzduchu nejen ztěžuje dýchání, ale také ztěžuje dýchání, ale také urychluje růst škodlivých hub, kvasinek a bakterií. Ideální relativní vlhkost vašeho dětského pokoje by měla být kolem 40 procent. Jedním z cenově výhodných způsobů, jak zajistit dokonalou vlhkost v ložnici vašeho dítěte, je vybavení odvlhčovačem. Pro dosažení nejlepších výsledků, budete jej muset denně vyčistit.

Větrejte místnost.

I když jste do dětského pokoje umístili čistič vzduchu IQAir, doporučujeme vám otevřít okna alespoň deset minut denně a vyměnit tak vnitřní vzduch. Pokud je váš domov vybaven větracím systémem, ujistěte se, že je pravidelně čištěn a udržován, aby se zabránilo růstu plísní a bakterií.

Čistit filtry klimatizací nebo pravidelně měnit centrální vzduchové filtry.

Pokud je vaše klimatizace nečištěná více než tři roky, použijte baterku a nahlédněte do větracího otvoru a krytu - pravděpodobně uvidíte všude progresivní plíseň; ty kontaminují ložnice a způsobují různé nemoci.

Pokud máte centrální klimatizaci nebo topení, vyměňte vzduchové filtry a naplánujte důkladné čištění jednotky HVAC. Vyměňte staré a ohrožené jednotky, abyste zabránili šíření nemoci.

„Go green“ při rekonstrukci.

Jedna z nejnebezpečnějších věcí, kterou můžete pro svého novorozence, je rekonstrukce. Nové koberce, barvy a nábytek až příliš často odesílají koncentraci VOC, ta pak prudce stoupá v pokoji vašeho dítěte. Podle nedávné studie může být optimální čekací doba pro VOC v nedávno zrekonstruovaných místnostech k dosažení bezpečné úrovně až 60 dní.

Je-li naprosto nutné předělat dětský pokoj, zkuste použít pouze barvy bez VOC, přírodní nábytek z masivu a koberec s nízkým vlasem z přírodních vláken. Tím omezíte expozici vašeho dítěte toxickým výparům.

Snížit pet alergeny.

Vaši chlupatí přátelé se čtyřmi nohama trousí odumřelé kožní buňky a vlasy, což může negativně ovlivnit plíce a zdraví dutin vašeho dítěte. Chcete-li snížit množství pet alergenů, které vaše dítě vdechuje, pravidelně pečujte o své domácí mazlíčky a zvažte, zda je nebudete chtít dostat z místnosti vašeho dítěte. Perte často ložní prádlo, než se alergeny nahromadí ve vysoké koncentraci.

Jelikož je domácí mazlíček všudypřítomný, je nevyhnutelné, že si najde cestu i do dětského pokoje, i když budete postupovat podle výše uvedených kroků. Filtrační systémy IQAir jsou ideální řešení vnitřního znečištění, protože jeho technologie filtrace HyperHEPA účinně vyčistí všechny pet alergeny ve vzduchu.

Použijte vysavač s filtrem HEPA.

Vysajte podlahu a nábytek v dětském pokoji vysavačem s HEPA filtrem. Vysavač s certifikací HEPA bude filtrovat a zachytávat 99,7% částic pod 0,3 mikronu. HEPA-certifikované vysavače mají zásadní význam pro omezování znečištění vnitřního ovzduší, protože účinně odstranit škodlivé mikroskopické alergeny z koberce.

Na závěr

Mějte více na paměti problémy, které nejsou vidět a nejsou tak zřejmé. Škodlivé částice ve vzduchu, které obklopují vaše novorozence a děti, jsou jedním z často přehlížených zdravotních rizik. Znečištění vnitřního ovzduší je nešťastnou realitou našeho moderního průmyslového života, ale výše uvedené tipy pomohou zlepšit kvalitu vzduchu v pokoji vašeho dítěte.

O IQAIR

IQAir je švýcarská společnost, která je od  roku 1963 lídrem v oblasti technologie kvality ovzduší.

Zdroj: www.iqair.com
Autor: IQAir International

Atem_čistička_vzduchu_pro_novorozence_a_děti

Dokumenty ke stažení



Poslat na email




* povinné položky
Poptávkový formulář
%product_name%
Nezávazně poptávám tento produkt včetně služby zdarma - zpracování technického řešení a cenové nabídky včetně montáže.
Množství je povinný údaj.

Jméno a příjmení / název je povinný údaj.

E-mail je povinný údaj.

Telefon je povinný údaj.

Místo dodání je povinný údaj.


* povinné položky
Zavřít